Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

EDF ve GDF SUEZ işçileri 7 Nisanda Fransa'nın elektriğini kesti

10 April, 2011

7 Nisan'da beş işçi konfederasyonunun çağrısıyla greve giden EDF ve GDF SUEZ işçilerinin yaptığı gösteri, bir sendikadan yapılan açıklamaya göre, bütün ülkede 15.000 megawattın üzerinde elektrik kesintisi için yeterli oldu. İşletmelerin eyleme katılımın toplamda yüzde 50 olduğunu söylemelerine rağmen Fransız eski devlet şirketleriniin işçilerinin yüzde 80'inden fazlası geçen perşembe protesto gösterisindeydiler.

Elektrik ve gaz işçileri elektrik ve gaz faturalarındaki ayrıcalıklarının şirketler tarafından azaltılması planına karşı greve gitti. Fransız sendikaları; CFDT, CGT, FO, CFE,-CGC ve CFCT önerilen bu planın götürülerinden işçilerin hoşnutsuz olmalarını açıklamak için eyleme karar verdi.

İşçiler Fransa'da 1946'dan beri elektrik faturalarında indirimli orandan yararlanıyorlar. Bu oran 2. Dünya Savaşı sonrası şirketlerin kamulaştırılması ile elde edilmişti. Bu kısmi oran indirimleri şimdilerde yıllık 1000 avro ile 1500 Avro arasında. İşçiler bu günlerde bu indirimleri yerinde sayan ücretlerinin bir tamamlayıcısı olarak değerlendiriyorlar.

Bu şirketlerin yönetimi bu indirimleri ortadan kaldırmayı en son 1983 yılında denedi. Ancak işçilerin yüzde 96'sının katıldığı eylemler şirketi bu teşebbüsünden caydırdı. Sendikalar geçen Cuma, 8 Nisan'da, eğer işletmelerin indirimleri düşürme planı devam ederse bir sonraki adımlarının ne olacağını değerlendirmek için toplandı.

Geçen Cuma yapılan elektrik kesintileri ülkenin 58 nükleer santralinin 10'unda enerji üretiminin durdurulmasına eşdeğer olduğunu gösterdi. Birçok şehir ve bölgede gösteriler yapılınca gaz ve enerji dağıtımı bütün ülkede durduruldu. Özellikle EDF ve GDF SUEZ şirketlerinin merkezlerinin bulunduğu Paris'teki gösteriye binlerce EDF ve GDF SUEZ çalışanı yoğun katıldı.