Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Brezilya Sendikaları Zor Ekonomik Koşullara Karşı Birlikte Mücadele Ediyor.

26 January, 2009

Brezilya'nın 5 büyük işçi sendikası süregiden ekonomik krize karşı birlikte etkili bir mücadele hattı çizmek için 15 Ocak 2008 Perşembe günü bir araya geldi. Sendika merkezleri Brezilya'nın iş merkezi ve en büyük şehri olan Rio de Janeiro'da yaptıkları toplantıda ekonomik alt-üst oluşa karşı sendikal hareketin istihdamın korunmasına karşı neler yapabileceğini taslak haline getiren “Sendikal Hareket Paktı”nı oluşturdular. Paktın görüşlerii bugünlerde Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio da Silva ve birkaç yöneticiye sunulacak.

Bir araya gelen beş sendikal merkez Latin Amerika'nın en büyük ve en önemli ekonomisine sahip olan Brezilya'daki on milyonlarca işçiyi temsil ediyor. Sendikalar tarafından üzerinde anlaşma sağlanan metnin önemli maddelerinden biri de Brezilya hükümetinin şirketlere sağlayacağı borç ve yardımların istihdamın korunmasına yönelik harcanması.

Anlaşmada yer alan diğer talepler ulusal ekonominin genel gidişatı ile ilgili. Örgütlü emek Brezilya hükümetinden merkez bankasının bugünkü faiz oranı olan %13.75'in indirilmesi, özel bankaların mevduat faiz oranları ile kredi faiz oranları arasında bugün var olan dengesizliğin düzeltilmesi gibi talepleri dile getiriyor.


Sendikalar, kendisi de eski bir sendikacı olan Lula'dan işsizlik sigortası konusunda yardımcı olmasını ve işçi eğitim fonuna ayrılan miktarın artırmasını talep ediyorlar. Bu çarşamba Brezilya Merkez Bankası'nın faiz oranları ile ilgili bir toplantı yaptığı sırada San Paulo'da bir manifesto yayınlanması planlanıyor.

Brezilya işçilerinin bugün yüz yüze olduğu problemlere bir örnek de Sao Paulo Kamu İşkolu Federasyonu FIESP'de yaşanıyor. FIESP işçilerden %25'lik bir ücret indirimini kabul etmelerini isterken, işçilerin işten çıkarılmaması için bir teminat önermeye isteksiz görünüyor.