21 September, 2009
19 Eylül Cumartesi günü, İsviçre'nin başkenti Bern sokaklarında 30.000'i aşkın sendikalı işçi gösteri yürüyüşü yaptı. Eylemi örgütleyen sendikalar arasında yer alan Unia'nın bildirdiğine göre, işçiler “Krizin Faturasını Ödemeyeceğiz” talebiyle yürüdüler. İsviçre'deki bütün sendikaların desteklediği gösteri yürüyüşü, küresel ekonomik kriz koşullarında istihdamı, ücretleri ve emekli maaşlarını güvence altına alacak yeni politikalar uygulaması için parlamentoyu uyarmayı amaçlıyordu.
20.000 kişilik bir katılım öngören Unia, gösteri yürüyüşüne katılımın beklentileri aştığını belirtiyor. Eylem Bern'de üç ayrı noktan başladı ve sonra yürüyüş kolları parlamento binasının önünde birleşti.
©Thierry Porchot
Bütün yürüyüş ve miting boyunca İsviçre işçi sınıfı, kendisinin yaratmadığı krizin faturasını ödemeyeceğini, yani istihdam kısıntılarına ve sosyal güvenlik ağının yok edilmesine sessiz kalmayacağını kararlılıkla dile getirdi. Bütün konuşmacılar, ekonomik krize kâr hırsının ve serbest piyasaya körü körüne inanmanın yol açtığını vurguladılar. Söz alan herkes, sosyal güvenlik sisteminin içinin boşaltılmasına son verilmesini ve hükümetin İsviçre'de yaşayan herkesi tekrar sosyal güvenlik ağı kapsamına almasını istedi.
Hükümetin 68 milyar İsviçre frankı tutarındaki devlet parasını finans şirketi UBS'ye aktarmasına karşı olduklarını vurgulayan İsviçre Sendikalar Konfederasyonu (SGB) Başkanı Paul Rechsteiner, söz konusu bankanın daha geçenlerde krize karşı etkin önlemler uygulamayı reddettiğini hatırlattı.
İsviçre'de işsizlik oranı yüzde 4'ün üzerine çıkmış bulunuyor. Bu oran İsviçre standartlarına göre yüksek sayılıyor.
©Thierry Porchot
Unia'ya göre, gençlerin istihdamıyla ilgili programlar başta olmak üzere, istihdama ve eğitime yatırım yapmaya ve ücretlerde indirim olmaksızın çalışma saatlerini kısaltmaya yönelik etkin önlemler almanın zamanı gelmiş bulunuyor. Unia, ayrıca, satın alma gücünün korunması için, 2010'da bütün İsviçre'de yeterli düzeyde ücret artışları yapılmasını talep ediyor.
Gösteri yürüyüşünü sendikaların düzenlediği bir eylem haftası izledi. Eylem haftasında, İsviçre'de kâra değil, insana öncelik veren bir toplumsal düzen kurulması ana talebi öne çıkarıldı. 14 Eylül Pazartesi günü düzenlenen bir basın konferansında, Rechsteiner, İsviçreli işçilerin insana yakışır ücret ve çalışma koşulları ile aksamadan işleyen bir sosyal güvenlik sistemi istediğini vurguladı.