Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Belçika sendikaları işten çıkarmalara karşı birleştiler

4 July, 2011

Belçika'da petrol sektöründeki örgütlü işçilerin tamamını temsil eden altı sendika 30 Haziran 2011 tarihinde üç işçinin işten atılmasını protesto etmek için Belçika Rafineri Şirketi BRC'nin kapıları önünde grev hattı oluşturdu. Sendikalar, şirketi parasını gereksiz kıdem tazminatı harcaması yerine toplu sözleşme hükümlerini iyileştimesi için harcamaya çağırdı.

Bu bağlamda ulusal çapta bir eylem planlanıyor.

İşten atılan işçilerden ikisi ICEM üyesi Centrale Generale-FGTB üyesi. FGTB haksız işten atmalarla ilgili şirketi sorumlu tuttu. Şirket yönetiminin şirketteki bir güvenlik görevlisi ve ailesine yönelik tehdit edildiğine dair yalanlar yaymasına rağmen işçilerin hiçbir kusurlu davranışına rastlanmadı.

Şirket tepe yöneticisi Massenhauer kontrolündeki şirketin İsviçre yönetimi geçmişte birçok sendika karşıtı davranışlar sergilemişti. Ancak sendika temsilcilerini işten atmak için asılsız hikayeler uydurmak yeni bir davranış.

BRC rafinerisi Avrupalı rafineri şirketi Petroplus'a ait ve Belçika'da Aba bölgesinin merkezinde yer alan Antwerp Limanı'nın kuzeyinde bulunuyor. BRC günlük 107.500 varil üretim kapasitesine sahip ve öncelikli olarak Benelüks ilkelerine satış yapıyor.

ICEM, beşinin kendi üyesi olduğu altı sendikanın çağrısına katılıyor ve işten atılan üç işçinin derhal işe iade edilmesini talep ediyor.