Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Alman ve Fransız sendikaları ile Continental İşletme Konseyi Avrupa'daki istihdam kısıntılarını kını

6 April, 2009

2-3 Nisan'da Almanya'nın Hanover kentinde yapılan toplantıda Continental AG'nin işçi temsilcileri, Hanover'de ve Fransa'nın Clairoix kentinde şirketin uyguladığı istihdam kısıntılarına karşı çıkan ortak bir bildirgeyi kabul ettiler. Kısıntıların “ahlaki yönden alçakça” diye nitelendiği bildirgede, her iki fabrikanın da 2008'de açıkladığı bilançosunun dikkat çekici veriler içerdiği vurgulanıyor.

Continental'in iki fabrikayı kapatma kararının ekonomik bir temelden yoksun olduğu ve krizi bahane olarak kullandığı belirtilen bildirgede, şirketin kararı işçilere karşı “güven ihlali” olarak niteleniyor ve lastik ve oto parçası tedarikçisi firmadan kararını geri alması isteniyor.

Ortak bildirgede, ayrıca, sorunun 23 Nisan'da Hanover'de yapılacak yıllık şirket toplantısına götürüleceği de vurgulanıyor.

Mart'ta, genel merkezi Hanover'de bulunan Continental, Clairoix'da bir oto lastik fabrikasını kapatacağını ve 1120 Fransız işçisinin işine son verileceğini, öte yandan, Hanover'deki ticari lastik fabrikasını da kapatarak 780 işçinin işine son verileceğini açıkladı. Açıklama Almanya ve Fransa'da, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Sosyal İşler Danışmanı Raymond Soubie'nin de içinde yer aldığı üst düzey devlet yöneticileri arasında tepki yarattı.

Her iki fabrikadaki işçiler bunun üzerine işyerlerinde ve sokaklarda sert protesto eylemleri düzenlediler. Continental'in Mart'taki kararı, Slovakya'nın Puchov kentindeki bir fabrikada da toplu işçi çıkarılmasını öngörüyor.

İşçi temsilcilerinin geçen hafta sonu yayımladıkları bildirgeyi bütün Fransız sendikaları, Almanya'daki IGBCE ile IG Metall sendikaları, İşletme Konseyi Başkanı Jörge Schustereit ve IGBCE'nin Continental yönetim kurulundaki temsilcisi Werner Bischoff da desteklediklerini açıkladılar.