28 March, 2011
Akzo Nobel küresel sendikal ağı tarafından yapılan kapsamlı bir anket çalışması özellikle yeniden yapılanmayla ilgili Hollanda kimya şirketinin dünyadaki işletmelerine dair önemli noktaları açığa çıkarıyor. Akzo Nobel işçileri ağı ICEM üyesi FNV Bondgenoten'in davetiyle Amsterdam'da henüz 10 ay önce gerçekleşen toplantıda kurulmuştu.
Anket çalışmasında hemen hemen bütün işyeri liderlerinin cevapları yer aldı. Anket çalışması geçici işçilik ve taşeron kullanımı, işçi-işveren iletişim düzeyleri, ücret karşılaştırmaları ve işyeri güvenliği ve sağlığı konularını ortaya koyuyor. Sendika liderlerinin yüzde 96.5'i bu anket çalışmasını cevapladı.
Örneğin, anket çalışmasına verilen cevaplar dikkate alındığında Akzo Nobel'in dünyadaki işletmelerinde -çoğunda 500'ün altında işçi çalışıyor- örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme gibi temel çalışma standartları sorunlu. Bu işyerlerinin yüzde 17'si sendikasız. Anket çalışmasını cevaplayanların yüzde 63'ü fazla mesainin zorunlu olduğunu belirtti. Yine katılımcıların yüzde 63'ü son üç yılda çalıştıkları tesislerde şu ya da bu şekilde yeniden yapılandırmanın olduğunu söyledi.
Yerel ve ulusal düzenlemelerle yasal uygunluğu çerçevesinde AkzoNobel'in çok iyi davrandığına dair cevap verenlerin tamamı şirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylediler. Yine katılımcıların tamamı AkzoNobel'in yasal olarak bağlayıcı sözleşmelere hemen hemen tamamen uyduğunu bildirdiler.
Cevap verenlerin yüzde 96'sı özel kimyasallar boya ve kaplama üreten şirketin işyeri sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine uyduğunu belirtti.
Anket çalışmasının diğer sonuçları:
• Anket çalışmasına katılanların yüzde 18'i tesislerinde geçici işçilerin olmadığını söylerken yüzde 75'i çalıştıkları tesisteki işgücünün yüzde 1 ile yüzde 25 arasındaki bölümünün geçici işçilerden oluştuğunu söylüyor. Yine anket çalışmasına katılanların yüzde 7'si bu oranın yüzde 50 ile yüzde 75 arasında olduğunu belirtiyor;
• İşletmelerin yüzde 70'inde sendika temsilcileri ile işletme yönetimi arasında düzenli toplantılar yapılıyor;
• Sendikaların büyük bölümü (yüzde 81) kendi ülkelerindeki ve diğer ülkelerdeki sendikalarla temas halinde;
• Ankete katılanların yüzde 80'i ücretlerin göreceli olarak ulusal düzeyde ödenen ücretlerle bağlantılı olduğunu belirtiyor.
• Ankete katılanların yüzde 81'i işyeri yönetimlerinin kendilerine eğitim olanakları sunduğunu belirtiyor;
• Yeniden yapılanma ile ilgili hemen hemen bütün durumlarda işletme yönetimi ve işçi temsilcileri arasında müzakere yapıldığı belirtiliyor.
• Yeniden yapılandırmaların yüzde 59'unda işgücünün yüzde 1- 25'i etkilendi. Yeniden yapılandırmaların yüzde 33'ünde ise hiçbir işçi etkilenmedi.
• AkzoNobel'in yeniden yapılandırmalarının yüzde 46'sında hiçbir istihdam kaybı yaşanamadı. Yüzde 54'ünde ise işçilerin yüzde 1-25'i işini kaybetti.
AkzoNobel işçilerine dair diğer haberlerde, Aralık 2010'da Brezilya Sao Paulo'da toplanan Latin Amerika sendika ağı IWN-AN AkzoNobel uluslarası işçi ağı adlı bir Facebook grubu oluşturdu. Facebook sayfası iletişimi artırmayı, paylaşmak isteyenlerin fikirlerini, belgelerini, ve diğer konuları daha hızlı paylaşmasını hedefliyor. Facebook grubunun gelecekte yapılacak tartışmalarda gruba katılanların sayfaya yazdıklarından ağın daha da yaygınlaşması için destek alınması bekleniyor. Gruba katılmak isteyenler bir Facebook hesabı açmak zorunda. Daha sonra IWN-AN AkzoNobel uluslarası işçi ağına girebilirler.
Küresel ağın bir sonraki faaliyeti Akzo Nobel'in 27 Nisan 2011 tarihinde saat 14:00'te Amsterdam'da toplanacak yıllık genel toplantısında bulunmak ve toplantıyı takip etmek olacak.