Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu Meksika'daki Sendikal Hak İhlallerini İLO'ya Şikayet Etti

9 February, 2009

ICEM, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu IMF'nin Meksika Hükümeti'ni Uluslararası Çalışma Örgütü İLO'ya şikayetini destekliyor.

Şikayet mektubunda İLO 87 nolu Sözleşmesi çerçevesinde sendika kurma özgürlüğü ve sendikal örgütlenme özgürlüğü haklarını ihlal eden Meksika İş Kanunu'nu kınanıyor.

Meksika İş Kanunu'na göre toplu sözleşmelerin büyük çoğunluğu “koruma sözleşmeleri” dir. Bu sözleşmeler işçilerin kendi isteklerinden çok şirket yönetimi tarafından oluşturulur. Bu yasa, pratikte sadece şirketin ya da hükümetin desteğini alan sendikalar faaliyet yürütebilir anlamına geliyor.

IMF Genel Sekreteri, Marcello Malentacchi

Meksika kanunları daha çok işçilerden habersiz şekilde yapılan sözleşmelerin onaylanması bağlamında gizli oy gibi temel demokratik uygulamalardan bile yoksun. Koruma sözleşmeleri bir çok ülkede sendikaların ve işçilerin hakları için harekete geçmemelerine neden oluyor.

İş hukukçuları Meksika'da imzalanan toplu sözleşmelerin yaklaşık %90-95 kadarının koruma sözleşmeleri olduğunu tahmin ediyorlar. Ülkenin en büyük ve en iyi bilinen üç sendikası CTM, CROM ve CROC hemen hemen bütün faaliyetlerini koruma sözleşmeleri üzerinden yürütmekle suçlanıyorlar. Sadece UNT ve FAT Konfederasyonlarında üye sendikalar demokratik yapıya ve işleyişe sahip.

Meksika 87 nolu İLO Sözleşmesini 1950'de imzaladıktan ancak 2 yıl sonra yürürlüğe soktu. Fakat Meksikada yürürlükte olan yasalar 87. nolu sözleşmenin amacı ile bağdaşmıyor. İLO'nun, Sözleşmeleri uygulamayan ülkelere karşı herhagi bir yaptırım gücü olmasa da IMF, Meksika'nın gerici yasalarının kamuoyunca kınanmasından umutlu.

IMF Genel Sekreteri Marcello Malentacchi: Bu baskının İLO tarafından resmi olarak kınanmasının işçilerin özgürce örgütlenme haklarını ellerinden alaran “koruma sözleşmeleri” imzalayan şirketlere ve hükümetlere bir mesaj olacağının altını çizdi.