Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Ukrayna Sendikaları Uluslararası Para Fonu IMF'nin ülkenin iç politikasına karışmasını protesto etti

23 August, 2010

Ukrayna sendikaları ülkeyi 15 milyar Amerikan Doları borca sokan bir anlaşmanın ardından IMF'nin kanunsuz bir şekilde ülkenin iç politikasına karışmasına tepki gösterdi. Bir düzine sosyal kesintiyi beraberinde getiren kredi şartları işçileri olumsuz etkiliyor.

ITUC üyesi olan Ukrayna Sendikalar Federasyonu FPU'nun liderliğini yaptığı muhalefet 17 Ağustos'ta IMF'nin Kiev'deki bölge ofisi dışında bir gösteri düzenledi. İşçiler, 4 milyon kamu sektörü işçisinin ücretlerinin dondurulmasını, gaz fiyatlarına getirilen zamları, kamu hizmetleri için yapılan geç ödemelerde ceza kesilmesini, kadınların emeklilik yaşının 5 yıl yükseltilerek 55'ten 60'a çıkarılmasını protesto ettiler. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ilk defa işe girecek olan gençlerin hakkını gasp ediyor. Gaza yapılan zam ailelerin ortalama aylık faturasını ikiye katladı. IMF kredi şartları Ukrayna'yı emekli olmak için asgari çalışma süresini 5 yıldan 15 yıla çıkarmaya zorladı.

Kamu hizmetlerinden (elektrik-gaz-su vb.) yararlanma bedellerinin gecikme cezası konusunda şartlar getirilmesini talep eden IMF, işçi ücretlerinin geç ödenmesi ile ilgili hiçbir şart getirmiyor.

Sendikalar, emeklilik yaşının yükseltilmesi başta olmak üzere sosyal kısıtlamaların IMF ile Ukrayna hükümeti ve sendikaların katılacağı ortak bir toplantıda ele alınıp kaldırılmasını talep ediyor.

Küresel ekonomik kriz Ukrayna'nın gelişmiş sanayi ekonomisini şiddetli sarstı. IMF'den alınan 15 milyar Amerikan Doları kredinin2.5 yılda geri ödenmesi planlanıyor. Sendikalar, IMF'nin ülkenin iç politikasına karışmakla ülkede yoksulluk düzeyinin artacağını ve IMF'ye sürekli bir bağımlılık yaratacağını belirterek uluslararası destek ve dayanışma talep ediyor.