Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Türkiye'de IMF'yi ve Dünya Bankası'nı Protesto Eden Sendikalara Polis Şiddet Uyguladı

19 October, 2009

IMF ile Dünya Bankası'nın 6-7 Ekim'de İstanbul'da yaptığı yıllık toplantıları protesto etmek amacıyla DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Taksim Meydanı'nda ortak bir gösteri yürüyüşü düzenledi. Eylemin tertip komitesi yürüyüşe katılanların amacının barışçıl bir protesto olduğunu önceden duyurmuştu.

5.000 kişilik topluluğa önce DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün seslendi. Fakat daha konuşmalar bitmeden polis önce göz yaşartıcı gaz, daha sonra tazyikli boyalı su ve ateşli silahlarla kalabalığa saldırdı.

Yoğun göz yaşartıcı gaz kullanılması sadece protestocuları değil, gazetecileri ve yoldan gelip geçenleri de etkiledi. Polisin gazı kalabalığı dağıtmak için değil, çember içine alıp katılanlarda kargaşaya yol açmak için kullandığı gözlendi. ICEM üyesi sendikalar polisin son derece sert davrandığını açıkladı. DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık, “Polis 1 Mayıs'ta olduğundan daha fazla şiddet ve gaz kullandı” dedi.

Protestoya katılmaları nedeniyle 100 kişi gözaltına alındı. Polisin saldırısı sırasında kalp krizi geçiren bir kişi öldü. Protestocular ölen kişiyi polis kordonunu aşarak hastaneye götürürken büyük zorluk çektiler.

Türkiye'den bir başka haber de ICEM üyesi İsviçre sendikası UNIA'da çalışan Murad Akıncılar'ın tutuklanması. Ailesine tutuklama nedeni konusunda hiçbir bilgi verilmeyen Akıncılar'la ilgili olarak ICEM ve üyesi sendikalar ülke yetkilileriyle görüşmeye çalışıyor. ICEM Akıncılar'ın hızla salıverilmesi ya da adil yargılanması çağrısında bulundu.

Murad Akıncılar

Türkiye'deki sendikaların dünya sendikal hareketiyle arasındaki dayanışma ilişkileri son yıllarda farklı bir ivme kazandı. Bu bağlamda düzenlenen etkinlikler çerçevesinde 8-9 Ekim günlerinde İzmit'te bir seminer gerçekleştirildi. ICEM'in “Türkiye'de Örgütlenme ve Sosyal Diyalog İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında, Hollanda FNV Bondgenoten sendikasının katkılarıyla gerçekleştirilen seminere Fransa, Hollanda, İspanya ve Brezilya'dan sektör sendikaları katıldılar. Ülke deneyimleriyle ilgili bilgi alışverişi yapıldı.

Sunumlar sırasıyla şöyleydi: 'Küresel Perspektif' (Kemal Özkan/ICEM), 'Avrupa Perspektifi' (Sylvain Lefebvre/FCE-CFDT), ‘Hollanda Deneyimi’ (Celil Çoban, Mail Űrker ve Patrick Van Klink/FNV Bondgenoten), ‘İspanya Deneyimi’ (Isidor Boix/FITEQA-CC.OO), ‘Brezilya Deneyimi’ (Nilton Freitas/Quimicos ABC-CUT, ‘Fransa Deneyimi’ (Marc Blanc/FCE-CFDT) ve ‘Türkiye Deneyimi’ (Üzeyir Ataman/Lastik-İş).