Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Türkiye'de Antalya Serbest Bölgesi'ndeki İlk Sendikanın 447 Günlük Grevi Sona Erdi

18 December, 2007Novamed'de Kadın İşçilerin Zaferi

Uluslararası Kimya Enerji Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) bugün, 18 Aralık günü, Novamed'de imzaladıkları toplu sözleşme nedeniyle, örgütümüzün üyesi Petrol-İş'i ve Fresenius Medical Care yönetimini kutlar. ICEM, kan seti ve diyaliz donanımı üreten Novamed'deki 300 işçiyi, Antalya Serbest Bölgesi'nde örgütlenen öncüler olarak gösterdikleri kararlılıktan ötürü selamlıyor.

Antalya'daki 84 işçinin tarihi grevini sona erdiren üç yıllık ilk toplu sözleşme Petrol-İş ile Novamed arasında bugün İstanbul'da imzalandı. İşyerindeki adalet ve onur mücadelesinde cesaret sınavı niteliğindeki grev 26 Eylül 2006'da başlamıştı.

Novamed işçileri grev sırasında

“Bu uzun mücadelenin görüşmeyle sonuçlanmasında oynadığı önemli rolden dolayı ICEM büyük gurur duyuyor,” diyen Genel Sekreter Manfred Warda sözlerini şöyle sürdürdü: “Novamed işçilerini, Petrol-İş yöneticilerini ve Almanya'daki Fresenius ile Türkiye'deki Novamed yöneticilerini, greve yol açan uyuşmazlığı çözüme kavuşturmaları nedeniyle özellikle kutluyoruz.”

Varılan anlaşma sonucunda 82'si kadın 84 işçi işbaşı yapacak, bütün işçilere birinci yıl yüzde 5, ikinci ve üçüncü yıllarda ise yüzde 4'er ücret artışı sağlanacak. Ayrıca, öngörülen sosyal paket uyarınca işçilere iki dini bayram için birer ikramiye ile verimlilik ve devamlılık ikramiyeleri ödenecek. Bütün grevci işçiler 2 Ocak 2008 günü işbaşı yapacaklar.

ICEM çözüme varılmasında Avrupa Maden Kimya Enerji İşçileri Federasyonu'nun (EMCEF) ve ICEM üyesi Alman sendikası IGBCE'nin katkı ve işbirliğini takdirle anıyor. ICEM diğer sendikaların, birçok kadın grubunun, sivil toplum örgütlerinin ve grevcilerden desteğini esirgemeyen Türkiye'deki diğer örgüt ve hareketlerin oynadıkları önemli rolü de takdirle anıyor. Warda, ayrıca, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile sendikanın diğer yöneticilerine harcadıkları çabalardan ötürü özel şükranlarını sunuyor.

“Küresel düzeyde bütün ICEM ailesinin gurur duyabileceği bir zaferdir bu,” diyen Warda sözlerine şunları ekledi: “Birçok örgüt ve insanın dayanışması ve desteği sayesinde bu gerçekleşti. Şimdi Novamed'deki işçilerin ve yöneticilerin bu işyerinde uzun ve karşılıklı yarar gözeten bir ilişki kurmaları gerekiyor.”

Grev ICEM'in 8 Mart 2007 Dünya Kadınlar Günü'nde başlattığı ortak eylemle birlikte dünya ölçeğinde ilgi çekti. Yüzlerce sendika ve kişi işçilerin savunulması için bir araya geldi. 2007 Eylül sonlarında Almanya'da ICEM, EMCEF ve IGBCE'nin şirket yöneticileriyle yaptıkları toplantıdan sonra Türkiye'de görüşmeler başladı. Ekim ve Kasım aylarında yapılan iki oturum sonucunda 18 Aralık 2007 günü toplu sözleşme bağıtlandı.