Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Türkiye'de 176 sayılı ILO Sözleşmesiyle İlgili ICEM Kampanyası Sürüyor

18 May, 2009

ICEM, Türkiye Maden Mühendisleri Odası'nın düzenlediği 21. Uluslararası Madencilik Konferansı'na katıldı.

ICEM'in Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliğiyle İlgili 176 sayılı ILO Sözleşmesi'ne ilişkin kampanyası üzerinde bu toplantıda da duruldu. Mayıs'ın ilk haftasında Ankara'da bir araya gelen ICEM, ILO ve Türkiye'deki ICEM üyesi sendikalar sözleşmenin onaylanması için çalışma yapılması kararına vardılar.

ICEM'in madencilik alanıyla ilgili programı, Türkiye'deki maden sendikalarının küresel mali krize karşı mücadele stratejileri konusunda deneyim alışverişi yapmasını sağlayacak mekanizmalar öngörüyor. Afrika'daki ICEM sendikaları bu alanda önemli deneyimlere sahip. Yığınsal iş kayıplarını önlemek için ulusallaştırmalara gidiliyor ve devlet maden işletmeleri öne çıkıyor. ICEM, Afrika maden sendikalarının işverenlerin mali krizden yararlanma girişimlerini önlemeye yönelik eylemlerinden örnekler de verdi.

Öte yandan, İstanbul'da sendikalar, Taksim Meydanı'nda sona eren tarihi bir 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. 1980 askeri darbesinden bu yana işçilerin bu meydanda miting düzenlemesi yasaklanmış bulunuyor. 1977'de 36 kişinin öldürüldüğü “Kanlı 1 Mayıs” Taksim Meydanı'nda yaşanmıştı. 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması düşünce ve toplanma özgürlüğü açısından sembol değeri taşıyor.

Türkiye'de 1 Mayıs, sendikaların yürüttüğü başarılı kampanya sonucunda, ilk kez bu yıl resmi tatil olarak kabul edildi.