26 September, 2011
ICEM'in Türkiye'den üyesi Petrol-İş sendikasının 26. Kongresi 17-18 Eylül günlerinde İstanbul'da yapıldı ve Türkiye'de sendikal hareketin şimdiki ve gelecekteki durumunun tartışıldığı bir açık platform oldu. Siyasal partiler, sendikalar, meslek örgütleri, işveren ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda konuğun katıldığı Kongre'ye ICEM'den Manfred Warda ve Kemal Özkan ile EMCEF Genel Sekreteri Michael Wolters de katıldı.
Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Bölge Ağı'nın (RETUNSEE) Başkanlar Kurulu (Prezidyum) üyeleri de Kongre'nin konukları arasındaydı.
Katılımcılar 17 Eylül'de Petrol-İş'in hazırladığı, “Sendika Sizin Geleceğinizdir” ve “60. Yılında Petrol-İş İçin Ne Dediler?” adlı iki belgesel izlediler. Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, açılış konuşmasında, önce gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve sonra bütün dünyayı etkileyen ekonomik krizin siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel sarsıntılara yol açtığını belirtti.
“Kriz insanlığa eşitsizlik ve adaletsizlik getirdi” diyen Öztaşkın şu saptamayı yaptı: “Sürekli artan işsizliğin ve yoksulluğun insanların açlıktan ölmesine yol açtığını, kâr çıkarlarının çevre kirliliğine yol açtığını gördük.”
Öztaşkın genetiği değiştirilen ürünlerin ise insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
ICEM Genel Sekreteri Warda, konuşmasında, Petrol-İş'in üyelerinin hak ve çıkarlarını savunmadaki kararlılığını övdü. Novamed, Bericap ve Polyplex gibi çokuluslu şirketlerde sendikanın yürüttüğü mücadeleleri vurguladı.
Warda şöyle dedi: “Çokuluslu şirketlerin, özellikle Batı Avrupa kökenli çokulusluların, uluslararası ölçekte kabul görmüş sendikal hakları kendi ülkelerinde benimserken Türkiye'de kabul etmemeleri utanç vericidir.”
Delegeler farklı başlıklar altında Kongre'ye sunulan bir dizi karar taslağını görüştü ve onayladı. Kongre kararları şu konuları kapsıyordu: Dünya, Türkiye, Toplum, Ekonomi, Çalışma İlişkileri, Sendikal Hareket, Eylem İlkeleri ve Programı. Yeni bir küresel sanayi federasyonunun kurulmasına tam destek veren özel bir karar ise oybirliğiyle kabul edildi.
“Petrol-İş kapitalizmin sendikal harekete yönelik saldırıları karşısında işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının büyük önem taşıdığına inanıyor. ICEM'in de aralarında bulunduğu üç küresel federasyonun imalat sektöründe tek bir küresel federasyonun çatısı altında birleşmesi umut verici bir girişimdir. Kongre bu girişimi tümüyle destekliyor.”
Kongre, ayrıca, sendika anatüzüğünde yaptığı değişikliklerle, özellikle belli işçi kesimleri için yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre, sendikanın amaçlarından biri, “çocuk işçiliğine karşı ve genç işçilerin haklarını koruyup geliştirmek için mücadele etmek.” Petrol-İş tüzüğüne giren bir başka hükme göre ise toplumsal cinsiyet eşitliği amaçlanıyor. Buna göre, sendika, “eşitliği sağlamak ve toplumsal cinsiyete dayalı her tür şiddete karşı mücadele etmek için evde, işyerinde ve sendikada bütün gerekli önlemleri alacaktır.”
Mustafa Öztaşkın'ın yeniden genel başkan seçildiği kongrede, Ali Ufuk Yaşar genel sekreterliğe, İbrahim Doğangül genel mali sekreterliğe, Nimetullah Sözen genel örgütlenme ve eğitim sekreterliğine ve Ahmet Kabaca genel yönetim sekreterliğine seçildiler. Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu beş yöneticiden oluşuyor.