Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Trakya'da ICEM, IMF, ITGLWF Sendikalarının Ortak Eylemi

28 February, 2011

Türkiye'nin Trakya bölgesindeki sendikaların yöneticileri ve aktivistleri, Şubat ayı başında, sanayi bölgesinde çeşitli işyerlerinde sürmekte olan eylem ve direnişlere destek ve dayanışmalarını dile getirmek üzere bir araya geldi. ICEM, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Uluslararası Tekstil, Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF) üyesi beş sendika Çorlu Serbest Ticaret Bölgesi'nde ortak bir gösteri ve miting düzenledi.

Protesto eylemi, Hindistan merkezli plastik ve polyester şirketi Polyplex'in sendikalı işçileri işten atması üzerine ICEM üyesi Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler tarafından iki aydır sürdürülen eylemi desteklemeye yönelikti. (ICEM bu uyuşmazlıkla ilgili olarak LabourStart'ta bir kampanya başlattı; bu kampanyaya hemen katılmanızı istirham ediyoruz.)

Dayanışma eyleminde, özellikle örgütlenme çalışmalarının halen sürdüğü işyerlerindeki sendikal hak ihlalleri ile hükümetin iş yasasında geçici işçilikle ilgili son değişiklik girişimi ön plana çıktı. Trakya, metalden tekstile, doğalgaz, kimyadan lastiğe kadar farklı sektörlerde yabancı sanayi yatırımlarının büyük artış gösterdiği bir bölge.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın (ortada) dayanışma eyleminde

Trakya'da faaliyet gösteren sendikaların bölgesel eylem birliğinde ICEM üyesi Petrol-İş'i Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, IMF üyesi Birleşik Metal-İş'i Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, ITGLWF üyesi Tekstil'i Genel Başkan Rıdvan Budak, ITGLWF üyesi Deri-İş'i Genel Başkan Musa Servi ve ICEM üyesi Kristal-İş'i ise Genel Başkan Bilal Çetintaş temsil etti. Ortak eyleme ayrıca, bir çok sendikanın şube başkanları, siyasal parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Adı geçen beş sendika, Trakya bölgesindeki grevlerde ve örgütlenme kampanyalarında birbirlerini desteklemeye karar verdi.

Çorlu yöresinde 12 fabrikada örgütlenme çalışmaları yürütülmekte, ancak örgütlenmede öncülük yapan bir çok sendikalı işçi sendikal nedenle işten atıldı. Polyplex (bu konuda daha önce bir ICEM haberi sitemizde yayımlanmıştı) dışında, Yeşil Kundura (ayakkabı), Disa Otomotiv (oto tedarikçisi), Anakonda (metal), Astaş Alüminyum (alüminyum) ve Grup Suni Deri (deri) fabrikalarında örgütlenme çalışmaları sürüyor. Bunun açık göstergesi fabrikaların önündeki direniş çadırları olmakta. Dayanışma ve destek çalışmaları sürerken, bazı fabrikalarda işçiler mahkeme kararlarıyla kazanımlar elde ediyor.

“Tek tek işyerlerinde günlerdir direniyoruz” diyen Petrol-İş Genel Başkanı Öztaşkın devamla şunu vurguladı: “Ama bugün bölgede direnen bütün sendikalar olarak bir araya geldik. Güçlerimizi birleştirdik. Birlikte direnmeye ve ortak gösteriler ve eylemler örgütlemeye karar verdik. Umudumuz o ki şimdi Trakya'da başlayan bu birliktelik bütün ülkeye yayılacak.”

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu “Konfederasyon farkı gözetmeksizin, işten atılan işçilerin haklarını savunacağız” vurgusunu yaparak konuşmasını gerçekleştirdi.

Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ise konuşmasında şu hususların altını çizdi; “İşverenler sendikal hakların zayıf olduğu serbest ticaret bölgelerinde fabrikalar kurarak sömürüyü artırmaya çalışacaklar. Birlikte davranırsak, bunu değiştirebiliriz.”

ICEM’den Kemal Özkan TEKSİF Genel Kurulu’nda

ICEM'in faaliyet gösterdiği sektörler ile metal ve tekstil sektörleri arasındaki bu ilişkileri güçlendirmek için, ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan ITGLWF üyesi TEKSİF'in 19-20 Şubat 2011 günlerinde Ankara'da yapılan 18. Olağan Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı.

ITGLWF Genel Başkanı Hisanobu Şimada'nın katılıp konuşma yaptığı genel kurulun gündemindeki konulardan biri, Türkiye'de iki milyonun üzerinde işçinin çalıştığı tekstil işkolunda yoğun bir örgütlenme kampanyası yürütmekti. Kampanyaya Türkiye'deki sendikalar ile uluslararası sendikal örgütler büyük destek ve dayanışma verecek.

Yeniden TEKSİF Sendikası Genel Başkanı seçilen Nazmi Irgat'a gönderdiği kutlama mektubunda, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda şu ifadelere yer verdi: “Ortak bir imalat ve enerji uluslararası federasyonu kurma çalışmasına Türkiye'deki sendikaların verdiği aktif destek için müteşekkiriz. Her üç uluslararası federasyona Türkiye'den üye sendikaların destek ve dayanışmayla etkin bir rol oynayacağını ve önemli sorumluluklar üstleneceğini biliyoruz.”