Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Text of the Global Agreement between the ICEM and Statoil (Norwegian version)

26 August, 2005

Avtale mellom NOPEF/ICEM og Statoil
Informasjonsutveksling og utvikling av god arbeidslivspraksis i Statoils globale virksomhet

INFORMASJONSUTVEKSLING OG UTVIKLING AV GOD ARBEIDSLIVSPRAKSIS I STATOILS GLOBALE VIRKSOMHET


1 Introduksjon

Denne avtalen er inngått mellom NOPEF (Norsk Olje og Petrokjemisk Fagforbund), som den sentrale forhandlingspart for Statoils aktiviteter i Norge, og NOPEF på vegne av ICEM (International Federation of Chemical, Energy, Mine and General Workers' Unions) som representerer fagforbund som organiserer Statoilansatte i konsernet globalt, og Statoil.

Formålet med avtalen er å etablere en åpen informasjonskanal mellom NOPEF/ICEM og Statoils ledelse angående arbeidslivsrelasjoner med hensikt kontinuerlig å forbedre og videreutvikle god arbeidslivsstandard i Statoils globale aktiviteter.

Denne avtalen dekker alle aktiviteter som er under direkte Statoilkontroll. Der Statoil ikke har helhetlig kontroll, vil Statoil søke på beste måte å sikre at standardene som er nevnt i denne avtalen benyttes. Statoil vil informere sine kontraktorer og partnere om denne avtalen og oppmuntre til å følge disse standardene.

Basert på partenes felles anerkjennelse av de fundamentale menneskerettigheter og Statoils eget verdigrunnlag, er formålet å følge den praktiske tilpasningen av de avtalte prinsipper og å diskutere forbedringer i arbeidslivsstandardene samt de positive bidrag partene kan gi for å redusere fattigdom gjennom økonomisk og sosial framgang.


2 Menneskerettigheter, arbeidslivsrelasjoner og HMS-saker

Statoil og NOPEF/ ICEM bekrefter sin støtte til de grunnleggende menneskerettigheter både i samfunnet og på arbeidsplassen. Partene anerkjenner også viktigheten av å bevare sikkerhet, helse og trivsel på arbeidsplassen. De deler bekymringen for den påvirkning utnyttende produksjon, bruk og kast holdninger kan ha på det naturlige og menneskelige miljø.

Respekt for menneskerettighetene inkluderer:

· Den enkeltes rett til å å la seg representere av en fagforening etter eget valg og de grunnleggende fagforeningsrettigheter slik disse er nedfelt i ILO-konvensjonene 87 og 98 som omhandler foreningsfrihet og organisasjonsretten så vel som retten til å føre kollektive forhandlinger. Statoil vil ikke motsette seg at ansatte organiserer seg.

· En forpliktelse til ikke å benytte tvangsarbeid slik dette er beskrevet i ILO-konvensjonene 29 og 105.

· En forpliktelse til ikke å benytte barnearbeid slik dette er forbudt i ILO-konvensjon 138.

· En forpliktelse til å utøve likestilling ved rekruttering, ansettelse, opplæring og karriereutvikling, herunder lik lønn for kvinner og menn for arbeid av lik verdi, samt ikke-diskriminering i sysselsetting og yrke i henhold til de respektive ILO-konvensjonene 100 og 111.

· En forpliktelse til å betale rettferdige lønn og ytelser i henhold til god arbeidslivsstandard i det aktuelle land.

· En forpliktelse til å sørge for et sikkert og bra helsemessig arbeidsmiljø, ved å legge til grunn ”beste praksis”.

· Sikre at selskapet har en klar og støttende policy når det gjelder HIV/AIDS og at denne policyen er effektivt iverksatt i Statoils operasjoner.


3 Miljø

Statoil og NOPEF/ ICEM vil samarbeide med sikte på at Statoils aktiviteter utøves slik at vi tar hensyn til miljøet. Dette vi spesielt omfatte:

· Støtte opp om ”føre-var” prinsippet i miljøspørsmål.

· Fremme initiativer som bidrar til større miljøansvar.

· Oppmuntre til utvikling av miljøvennlige teknologier.


4 Iverksetting

4.1 Årlig møte

Statoil og NOPEF/ ICEM vil møtes årlig for å gjennomgå praksis innenfor området av de avtalte prinsipper og oppfølging av denne avtalen. Formålet vil være i fellesskap å diskutere de områder som dekkes av avtalen med hensikt å avtale tiltak som kan videreutvikle arbeidslivsstandarden.

I tillegg til generelle arbeidslivspørsmål og HMS-saker, kan følgende tema også drøftes:

· Generell selskapspolitikk på rekruttering, yrkesrelatert helse, sikkerhet og miljøsaker som angår selskapet og – dersom passende – også saker mellom selskapet og andre selskap og underleverandører/ kontraktører.

· Den økonomiske og finansielle stilling til selskapet, forretningsutvikling og andre relaterte saker.

· Opplæringsforhold.

· Saker som angår utøvelse av fagforeningsrettigheter.

· Andre saker som det er felles enighet om å bringe opp.

Deltakelse i disse møtene vil normalt våre 4-5 senior representanter fra NOPEF/ ICEM og relevante ledere fra Statoil.

4.2 Lokal arbeidslivspraksis

Avtalen mellom partene skal anvendes konsistent i Statoil aktiviteter, men skal ikke erstatte eller forstyrre lokal arbeidslivsstandard relatert til informasjon, problemløsning eller forhandlinger. Avtalepartene respekterer prinsippet om at arbeidslivsspørsmål best løses nærest mulig til det aktuelle arbeidssted.

4.3 Opplæringsprogram

NOPEF/ ICEM og Statoil vil samarbeide i å utvikle felles opplæringsprogram for å dekke de saksområder som er nevnt i avtalen og iverksetting av disse. Dette kan inkludere passende opplæring innenfor beste praksis i helse, miljø og sikkerhet for tillitsvalgte i land der Statoil er operatør. Det kan også inkludere ledertreningsprogram i Statoil. Kostnaden dersom NOPEF/ ICEM deltar i Statoils opplæringsprogram kan bli dekket av Statoil dersom dette avtales.

4.4 Tillitsvalgte

Statoil vil avholde seg fra avskjedigelse eller diskriminering av tillitsvalgte – slik disse er identifisert av partene – eller ansatte som framskaffer informasjon som er relevant for belysning og iverksettelse av denne avtalen. Alle tillitsvalgte må si seg enig i å respektere kommersiell konfidensialitet om forretningsforhold de får kjennskap til i utøvelsen av sine verv.

Statoil vil bistå tillitsvalgte i utøvelsen av deres verv ved å gjøre relevant informasjon og andre hjelpemidler tilgjengelige. Dersom det er nødvendig med tjenestefri for å utføre sine oppgaver, skal dette avtales lokalt, og det kan bli gitt fri med lønn innenfor rammen av lokale avtaler.

Statoil kan også bistå i at tillitsvalgte fra Statoils operasjoner kan møtes dersom det er nødvendig for å drøfte tilpasning og videre utvikling av denne avtalen.

4.5 Informasjon

NOPEF/ ICEM vil distribuere kopier av denne avtalen til alle sine medlemsforeninger som organiserer ansatte i Statoilselskaper rundt om i verden, og vil i bredt omfang gjøre kjent avtalen og forklare implikasjonene av denne til fagforeningene i selskapet.

Statoil vil på samme vis distribuere avtalen til alle Statoilkontor i lokale språk i aktuelle land og vil informere lokal ledelse om eksistensen og innholdet i avtalen.

4.6 Administrasjon

Leder i NOPEF på vegne av ICEM eller den som denne bemyndiger, og Direktør for Arbeidslivsrelasjoner i Statoil er ansvarlig for administrasjon av denne avtalen.

5 Varighet og evaluering

Avtalens varighet er to år, inntil 1. september 2007, deretter skal avtalen bli evaluert av partene og kan forlenges for en ny periode.

Stavanger, 23. juni 2005


Lars A. Myhre, NOPEF

Asbjørn Eikestad, Statoil

Fred Higgs, ICEM