Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Taylandlı Sanayi Gazı İşçileri, Toplu Sözleşmelerine Grevle Ulaştılar

25 August, 2008

Tayland'da kurulu bulunan Alman kökenli sanayi gazı şirketi Linde'nin 325 işçisi toplu sözleşme masasında verdiği kararlı mücadele sonucunda 31 aylık bir toplu sözleşme imzaladı. ICEM üyesi Tayland Petrol ve Kimya İşçileri Federasyonu'na bağlı Tayland Sanayi Gazı İşçileri Sendikası (TIGLU), geçen hafta sonunda bağıtlanan toplu sözleşmeyle 10 kimya tesisinde önemli kazanımlar elde etti.

Görüşmelerin 22 Temmuz tarihindeki ilk oturumunda, şirketin Tayland'daki yönetimi, sendikanın 16 talebini karşılayamayacağını bildirmişti. 28 Temmuz tarihinde Saraburi şehrinde tarafların yanı sıra ilgili bakanlık temsilcisinin de katıldığı oturumda işveren sendikanın taleplerini bir kez daha reddetti.

Geçen haftaki oturum : TIGLU heyeti ön planda

Bunun üzerine TIGLU, işyerlerinde toplantılar düzenleyerek grev kararını oylamaya sundu. Ayrıca sendika, ICEM ve Alman Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası IG BCE ile temasa geçerek Almanya'daki ana şirket Linde'den sözleşme müzakerelerinin dürüstlük kurallarına uygunluğunun sağlamasını istedi.

İşyerlerindeki işçilerin üçte ikisinin katılımıyla 6 Ağustos'ta başlayan grev sadece dört gün sürdü. Varılan mutabakat çerçevesinde 11 Ağustos'ta görüşmeler başladı. Görüşmeler sonucunda TIGLU ile şirket arasında 22 Ağustos Cuma günü ilk yazılı anlaşma imzalandı. Varılan anlaşma uyarınca, sendika, 16 talebinden 10'unda önemli kazanımlar elde etti. Yine aynı anlaşmaya göre, geriye kalan maddeler, sendika ile işveren temsilcilerinden oluşan ortak komitelerde ele alınacak.

TIGLU üyesi işçiler grevde (8 Ağustos)

TIGLU, sözleşmeye taşeron işçileriyle ilgili önemli hükümler koyulmasını da başardı. Bu sayede, taşeron işçileri, işe başladıktan belli bir süre sonra tamgün ve sürekli çalışma hakkına kavuşuyorlar. 1 Ocak 2009'dan itibaren, şirket, sendika üyelik aidatları konusunda check-off sistemi uygulayacak. Ayrıca, Linde işvereni, işçilerin ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarından 39'una burs verecek.

Bağıtlanan sözleşmede ücretli sendikal çalışma izni, işçilerin hak ve kazanımlarıyla ilgili eğitim çalışmaları ve sağlık yardımlarında artışlar da yer alıyor.

Bununla birlikte, işçilere yönelik İhtiyat Fonu'yla ilgili olarak, 15 yıl ya da daha fazla kıdemi olan işçiler de maaşlarının yüzde 10'una varan, beş yıldan daha az kıdemi olanlar da yüzde 5 artışlar elde etti.

ICEM, Sanayi Gazı İşçileri Sendikası'nı (TIGLU), Tayland'daki Linde işçilerinin haklarını ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelesindeki kararlılığından ötürü kutluyor.