Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Tayland'da Sendikalaşan Michelin İşçilerine Michelin'den Lokavt

6 April, 2009

ICEM, Tayland'daki Laem Chabang adlı büyük lastik fabrikasında Fransız kökenli Michelin şirketinin yol açtığı bir uyuşmazlığa müdahale etti. ICEM, Fransız sendikal merkez CFDT ile birlikte, sorunu Michelin Avrupa İşletme Konseyi'ne götürdü.

Tayland'da durum ciddi. 25 Mart'ta, şirketin Tayland yönetimi, iki hafta önce verdikleri ortak imzalı bir dilekçeden imzalarını geri çekmemeleri nedeniyle 383 işçiye lokavt uyguladı. Dilekçe, yönetimden, tek taraflı bir dayatmayla yüzde 13 ücret kısıntısı uygulamamasını ve araba lastiği piyasasındaki krizin etkileri konusunda işçi temsilcilerine danışmasını istiyordu.

Dilekçe, ayrıca, şirketi dayatmaya gitmeksizin, işçilerle birlikte çözüm aramaya çağırıyordu. Michelin'in Tayland'daki yöneticilerinden ise ücret kısıntılarıyla ilgili formları işçilere zorla ve tehditle imzalatmaktan vazgeçmelerini talep ediyordu.

Tayland'da Michelin sendikaları protesto eyleminde

Michelin yönetiminin bu taleplere cevabı, sekiz işçi temsilcisinin işine son vermek ve dilekçeden imzasını geri çekmeyen işçilere yüzde 35 ücret kısıntısı dayatmak oldu. Şirket yönetimi bu işçilerin yıllık tatillerinde de kısıntıya gitti. 25 Mart günü ise 458 işçiden dilekçeyi imzalayan 383'üne lokavt uyguladı.

“Bu hareket küresel ekonomik krizden sıyrılmaya çalışan şirketin kararlı işçilere karşı acımasız bir eylemidir” diyen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda şöyle devam etti: “Avrupa İşletme Konseyi'nin harekete geçmesini istemekten başka çaremiz yok. Ayrıca, dünyadaki kauçuk işçilerinin dikkatini bu olaya çekiyoruz ve Michelin'in misilleme niteliğindeki bu cezayı geri almasını talep ediyoruz.”

Lastik işçileri son on yılda ikinci defadır ki, geçen Şubat'tan beri, ICEM üyesi Petrol ve Kimya İşçileri Federasyonu'nda örgütlenmeye çalışıyorlar.

1500 işçinin çalıştığı fabrikada otomobil ve kamyonet lastiği üretiliyor. Michelin'in Tayland'da iki başka lastik imalat fabrikası daha var. Bunlardan biri Saraburi'de 1300 işçinin çalıştığı Nong Khae fabrikası, öbürü ise Samut Prakarn'da 1500 işçinin çalıştığı Phra Padaeng fabrikası. İkinci işyerinde Tayland Petrol ve Kimya İşçileri Federasyonu örgütlü bulunuyor. Üç fabrikada da sermayenin yüzde 90'ını Michelin elinde tutuyor, geriye kalan yüzde 10 hisse ise Siam Çimento Grubu'nun.