Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Sosyal Diyalog Atölye Çalışması Türk ve Bulgar Sendikalarını Bir Araya Getirdi

7 April, 2008

Türkiye merkezli çokuluslu şirket Şişe Cam'ın, Bulgaristan’ın Targovishte kentinde bulunan ve hızla büyüyen Trakya Cam firmasında geçen yıl yaşanan uyuşmazlık konusunda, sektördeki Türk ve Bulgar sendikaları bir araya gelerek örnek bir dayanışma sergilemişlerdi.

Türkiye, Bulgaristan, Rusya ve Gürcistan'da üretim tesisleri bulunan çokuluslu Şişe Cam Şirketi 17.000’in üzerinde işçi çalıştırmaktadır. Şişe Cam fabrikalarında düz cam, cam ürünleri, kimyasallar ve ambalaj gereçleri üretiliyor. Şirket aynı zamanda Bulgaristan'da Solvay-Sodi olarak adlandırılan Belçika merkezli kimya şirketinin de ortakları arasında.

ICEM'in de dahil olduğu Trakya Cam'daki anlaşmazlık, Almanya merkezli Friedrich-Ebert-Stiftung Vakfı'nın da desteği ile, iki ülke sendikaları arasında kimya ve ilgili işkollarında işbirliği için ICEM atölye çalışmasına vesile oldu.

1 Nisan 2008'de Bulgaristan'ın Sofya kentinde düzenlenen atölye çalışması, “ICEM Türk ve Bulgar Üyeleri Arasında Endüstriyel İlşkiler ve Sosyal Diyalog Bağlamında Kimya ve İlgili Sektörlerde İşbirliği” adını taşıyordu. Atölye çalışmasına Türkiye'den Petrol-İş ve Kristal-İş sendikaları, Bulgaristan'dan ise Bulgaristan Kimya ve Sanayi İşçileri Federasyonu (KNSB) ve Bulgaristan Kimya İşçileri Federasyonu (CL-Podkrepa) katıldı.

   

Atölye çalışmasına Bulgar ve Türk işverenler de katıldı. Türkiye'den Türkiye Cam İşverenleri Sendikası adına Ali Nafiz Konuk ve Hakan Yıldırımoğlu katılırken, Bulgaristan'dan ise Bulgaristan Kimya Sanayicileri Odası adına Lilyana Dombalova toplantıda hazır bulundu.

Atölye çalışması, iki ülkede kullanılan sosyal diyalog araçları ve endüstri ilişkileri alanında bilgi ve deneyim alışverişi sağlanması çerçevesinde bir platform yarattı. Bu atölye çalışması aynı zamanda iki ülke sendikaları açısından da gerek uluslararası alanda gerekse Avrupa düzeyinde deneyim kazanma doğrultusunda önemli bir işlevi yerine getirdi. Atölye çalışmasını ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan yönetti.

1 Nisan'da Sofya'da düzenlenen atölye çalışmasının katılımcıları

Atölye çalışmasında aynı zamanda Bulgaristan Sosyal Çalışmalar Vakfı'ndan Mira Kovacheva “Avrupa Düzeyinde Sosyal Diyalog” konusunda bir sunum yaptı. Daha sonra Bulgaristan Kimya ve Sanayi İşçileri Sendikası başkanı Krasimir Krastev, Bulgaristan Kimya İşçileri Sendikası başkanı Todor Birindjiev, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Kristal-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Aziz Çelik sendikaları adına sektör değerlendirmelerini sundular.

Atölye çalışması sendikalar ve işveren örgütleri arasında kurulan uzun süreli uluslararası diyalog için bir çerçeve oluşturdu. Trakya Cam'ın Targavishte'de bulunan fabrikasında gerçekleştirilen iki grev ile Şişe Cam ve Bulgaristan sendikasının yeni dönemde yapacakları sözleşme için müzakereye devam ettiği dikkate alındığında, böyle bir diyaloğun önemi ve başarısı daha da öne çıkmıştır.