Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Slovenya'da sendikalar 12 Mart'ta Genel Grev için toplanıyorlar

10 March, 2008

Slovenya işverenleri tarafından ihlal edilen sosyal mutabakat ülkenin en büyük sendikal federasyonu -Zveza Svobodnih Sindikatoc Slovenije'nin- (ZSSS) 12 Mart'ta genel grev çağrısı yapmasına neden oldu. 17 Kasım 2007'de gerçekleştirilen ve 200.000 işçi ve ailelerinin sokaklara dökülmesine neden olan ve Slovenya'nın en büyük katılımlı grevini de arkada bırakacak olan bu greve ülkedeki sendikalar katılacak.

Ücretler, tatil ikramiyeleri ve diğer çalışma hakları üzerine altı aydır sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinden sonra sosyal taraflar 25 Ocak'ta anlaşmaya vardı. Fakat sıra Şubat başlarında anlaşmanın imzalanmasına gelince Sanayi ve Ticaret Odası ve İşverenler Birliği(ZDS) işçilere Slovenya enflasyon oranına eşit kazanımlar sağlayan anlaşmadan çekildi.

6 Şubat'ta yayınlanan bir mektupta ZSSS Başkanı Dusan Semolic, “Bir çok işveren birliği tek tek şirketleri manipule ediyor, bu şirketleri sözleşmelerde işçilere yapılan zam oranlarının düşük tutulmasına zorluyor.” dedi. Bunun üzerine federasyon 18 Şubat'ta sendikaları 12 Mart'ta greve çağırdı.

Enflasyona göre ayarlanmış 2007 Aralık ayında ülkedeki brüt ortalama aylık ücret 2006 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında % 1 daha az artmıştı. Aralık 2007'de ülkedeki enflasyon oranı % 6.4 arttı. Daha 11 ay öncesinde, Slovenya Avro'yu kabul ettiğinde, enflasyon oranı %2.8'di.

ZSSS'nin öncülük ettiği grev hem küresel sendikalardan hem de Avrupa sendikalarından geniş destek topladı. Bu sırada ETUC, Avrupa Merkez Bankası'nın ücret ayarlaması konusundaki yakınmaları üzerine Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da 5 Nisan'da bir miting yapılması için çağrı yaptı. Protesto gösterisi Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu ile AB Maliye Bakanlarının Ljubljina'da ekonomik ve sosyal politikalar üzerine düzenledikleri toplantıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.