Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Slovenian Sendikaları Talep Yüksek Asgari Ücret

30 November, 2009

28 Kasım 2009 tarihinde Slovenya'nın başkenti Ljubljana meydanında toplanan binlerce sendikalı ücretlerin yükseltilmesini talep ederek hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planını protesto etti.

Bu kitlesel ve önemli protesto gösterisi öncesinde ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ve ICEM Kİmya Seksiyonu sorumlusu Kemal Özkan ICEM üyesi Slovenya Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası KNG tarafından düzenlenen bir günlük atölye toplantısına katıldı. Atölye çalışmasında KNG'nin yerel örgütlerinden toplan 25 kişi bir araya geldi.

KNG, 1990 yılında kuruldu ve Slovenya kimya, metal ve lastik sektöründeki işçilerin üçte birini temsil ediyor.

KNG Başkanı Tomas Kumer

Atölyede Başkan Tomas Kumer krizin KNG'nin örgütlü olduğu sektörleri nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir sunum yaptı. İş kayıpları, ücretlerin düşmesi ve katma değerin düşmesinden kaynaklanan sorunlar dile getirildi. Sunumda krizin neden olduğu toplumsal problemlerin çözümünde işçi tarafı ile işveren tarafı arasındaki anlaşmanın başarılı olamadığının altı çizildi.

Atölye çalışmasında sendikaların etkisinin artırılması için uluslararası mekanizmaların nasıl daha etkin kullanılabileceği görüşüldü. İlaç, lastik ve cam sektörlerinde gelecekte hangi alanlarda işbirliğine gidilebileceği tartışıldı.

ICEM, KNG'nin örgütlü olduğu Sava üretim merkezini ziyaret etti. KNG sendikasının Sava yerel başkanı Janez Justin küresel kriz bağlamında fabrikadaki durumu sundu. Justin krizin ilk belirtilerinin 2008 yılının Eylül ayında görülmeye başladığını belirtti. Sendika ve işveren sorunu tanımladıktan sonra bir kısa çalışma takvimi, kışın toplu izin kullanılması ve geçici yeniden iş bölüşümü konularını müzakere ettiler. Bu durum işverene yüksek esneklikte bir işgücü yönetimi sağladı. İşçiler ise işlerini koruyarak kışlarını aileleri ile geçirme imkanı elde ettiler. 2009'da bazı sektörlerde piyasa talebi neredeyse %30 kadar daraldı. Bu yüzden işçilerin çalışması 306 gün ile sınırlandırıldı. Günlük temelde ilerleyen yoğun sosyal diyalog çerçevesinde toplu işten çıkarmaların önüne geçildi. İşverenle yapılan görüşmelerde üzerinde anlaşma sağlanan konular yazın ve kışın yapılacak toplu izinlerdi.