Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Şili petrol işçileri özelleştirmeye, istihdamın kısılmasına karşı mücadele ediyor

29 November, 2010

ICEM üyesi Şili petrol sendikası Fenatrapech istihdamda 530 işçilik bir kısıntıya gidilmesi girişimlerine karşı çıkıyor. Bu girişimler, devletin sahip olduğu ENAP'ı (Ulusal Petrol Şirketi) özelleştirmeye girişmeden önce sendikayı zayıflatmayı amaçlıyor. Şili'de Bio Bio rafinerisinde çalışan işçiler, şirket yönetiminin işgücünde yüzde 15 kısıntıya gitme planını (ki bu toplam 3.380 işçinin 530'u demek oluyor) protesto etmek için 19 Kasım'da 24 saatlik bir greve gitti. Bio Bio rafinerisi işçilerinin grevini, ENAP'ın arama ve üretim faaliyetlerinin büyük bölümünün yer aldığı, Magallanes bölgesindeki eylem izledi. Magallanes bölgesindeki işçilerin istihdam seçenekleri çok sınırlı.

Şirket işten ayrılacak işçilere son derece düşük tazminat paketleri teklif ediyor.

Başkan Sebastian Piñera hükümeti, petrol ve gaz üreticisi ENAP'ın da içinde yer aldığı, ülkedeki büyük sanayi işletmelerinin çoğunu özelleştirmeyi planlıyor. İstihdamdaki son kısıntılar özelleştirme yönünde atılmış yeni bir adım olarak görülüyor. Bu yılın başlarında, enerji bakanı Ricardo Raineri, ENAP'ın Brezilya'daki federal enerji şirketi Petrobras'ın modelini izleyebileceğini ve özel yatırım şirketlerine hisse satabileceğini söyledi.

Fenatrapech Başkanı Jorge Matute

ENAP işçilerini ICEM üyesi petrol sendikası Fenatrapech temsil ediyor. Federasyonun başkanı Jorge Matute işçi sayısının düşürülmesi konusunu şirket yönetimiyle görüşme girişimlerinde bulundu, ama ENAP masaya oturmaya yanaşmadı, istihdamı daraltmada diretti. Toplam 530 işçiden ilk 300'üyle ilgili uygulama 2010 sonundan önce yapılmış olacak.

Matute, yaptığı açıklamada, “Kısa vadede özelleştirme sürecinde yol almak için şirketteki sendikayı zayıflatma girişiminden başka bir şey değil bu” dedi.

Sendikaya göre, sektördeki işçiler çok zor zamanlar geçiriyorlar, işçilerin işlerini kaybettiklerini öğrenmesi kabulü zor bir şey, özellikle ENAP yöneticilerinin Ekvador'da iki petrol alanında arama ve üretim yapılmasını öngören yenileme anlaşmaları imzalamasıyla bu olayın aynı haftaya denk düşmesi düşünülecek olursa. ENAP çalışanları şirketin yeni anlaşmalarıyla gurur duyuyor ve bu anlaşmaları şirket çalışanlarının başarısı olarak görüyor.

Bio Bio rafinerisi günde 116.000 varil petrol işlerken, Magallanes 10.000 varil dolayında işliyor. ENAP geçen Şubat ayındaki depremden büyük hasar görmüştü.