Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Shougang Maden işçileri anlaşmaya vardılar.

2 November, 2009

Perulu maden işçilerinin Çin devlet çelik işletmesine karşı yaptıkları 15 gün süren grev sonrasında toplu sözleşme bağıtlandı. ICEM tarafından daha önce de bildirildiği üzere Çin devlet çelik işletmesi , Shougang şirketler grubu, Peru'nun tek demir cevheri maden işletmesi Marcona şirketinin de sahibi. Şirket, Peru'daki maden işletmeleri içerisinde en düşük ücrete işçi çalıştırma şöhretiyle biliniyor.

İşçiler şirketin Temmuz 2008'da madenlerde çalışanların ücretlerini günlük 1.91 ABD Doları yükseltme sözünü tutmadığından greve gitti. Temmuz'daki bu anlaşma Peru Çalışma Bakanlığı'nın arabuluculuğuyla sağlandı. Peru'nun Ica Bölgesi'ndeki madende çalışan toplam 1.200 işçinin tamamı greve katıldı. 15 günlük grevin şirkete maliyeti 500.000 ton demir cevherinin yer altında kalmasıydı.

Anlaşma ile işçiler şirket tarafından söz verilen ücretlere ulaştılar. Şirket her işçiye 35 ABD Doları da ikramiye vermeyi kabul etti. Sendika lideri Rey Fernandez Patino şirketin grevden sonraki günlerde işçilere karşı hiç bir şekilde misillemeye gitmeyeceğini de kabul ettiğini açıkladı.

Şirketin geçen yılki üretimi 7.49 milyon tona ulaşmıştı. Şirket 1 milyar dolarlık büyüme planı açıkladı. Bu bağlamda şirket üretimini her yıl 10 milyon ton artırmayı taahhüt ediyor. Peru'nun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın %60'ı madencilikten sağlanıyor.

ICEM üyesi Peru Maden ve Metal İşçileri Sendikası, Shousang maden işçilerine destek vermek ve onlarla dayanışmak için 19-20 Ekim tarihlerinde başarılı bir dayanışma grevi yaptı. Sendikanın bu grevdeki taleplerinden biri de Çalışma Bakanlığı'nın müzakeredeki ücret artışına riayet etmesiydi. Ulusal çapta olan bu grev aynı zamanda Hükümet'ten madencilik sektöründe emeklilikle ilgili yasayı da çıkarmasını talep ediyordu. Sendika aynı zamanda bütün madencilere ekonomik olarak yarar getirecek olan madencilik sektöründe yeni düzenlemeler içeren bir kanunun çıkarılması için çalışmalar yürütüyor.