Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Sendikalar Kolombiya ile ilgili mücadelelerine devam ediyorlar

25 February, 2008

ABD sendika liderleri 13 Şubat'ta Kolombiya'nın başkenti Bogota'da Devlet Başkanı Alvoro Uribe ve Adalet Bakanı Mario Iguaran Arana ile yaptıkları iki saatlik bir toplantının ardından ABD Kongresi'ndeki ABD-Kolombiya serbest ticaret anlaşmasını engellemeye devam edeceklerine karar verdiler. Çünkü Kolombiya hükümeti ne sendikacıların katledilmeleri konusunda ne de insan hakları ihlalleri konusunda adaletin sağlanacağına dair hiçbir garanti vermedi.

ABD ulusal sendikal merkezi AFL-CIO, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası USW ve ABD İletişim İşçileri Sendikası CWA'dan temsilciler 12 Şubat'ta CUT, CTC ve CGT gibi Kolombiya sendikaları ile bir araya geldiler. Kolombiyalı sendikacılar ABD sendika liderlerinden Kolombiya hükümeti sendikal cinayetleri engelleyene ve sorumluları kanun önüne çıkarana kadar serbest ticaret anlaşmasına karşı çıkmalarını istediler.

ABD delegasyonu AFL-CIO başkan yardımcısı Emerita Linda Chavez-Thompson, CWA başkanı Larry Cohen ve USW hukuk danışmanı Dan Kovalik'ten oluşuyordu. Sendikacılar Devlet Başkanı Uribe'ye 2005 mutabakat anlaşmasının (Barış ve Adalet Anlaşması) sonuç vermediğini bildirdiler. Sendikacılar başkan Uribe'yi sendikacıların katillerini bağışlayan sistemin kaldırılması konusunda daha sert önemler alması için uyardılar.

USW 2002'de Uribe'nin başkanlık görevine başladığından bu yana ülkede 443 sendikacının katledildiğini açıkladı. 2007'de katledilen sendikacıların sayısı 38'e düşse de 2008'in henüz başında olmamıza rağmen ülkede 5 sendikacı daha katledildi. USW'den Kovalik katillerin sadece %3'ünün cezalandırıldığını belirtti.

1986'dan 2007'ye kadar geçen bu 21 yıllık sürede Kolombiya'da 2.557 sendikacı alçakça katledildi. İngiltere'deki UNITE adlı sendikal örgütten temsilciler de bu ayın başlarında Kolombiya'ya düzenlenen ziyarete katıldılar.