Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Rusya'da Gazprom sendikal yapısı 10. yılını kutluyor

2 November, 2009

Rusya sendikalarından , akademiden, ulusal ve bölgesel hükümetlerden, bilim adamlarından, iş çevrelerinin liderlerinden 100'ün üzerinde kişi düşey bütünleşmiş bir sendikal yapının yaratılmasının 10. yılını kutlamak için Moskova'da 12 Ekim'de Gazprom Şirketi'nin Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

ICEM üyesi Rusya Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası ROGWU, Gazprom şirketi işçilerini temsil ediyor. Toplantıda Belarus, Fransa, Norveç, Romanya ve Sırbistan'dan delegasyonlar ile Küresel Sendikal Federasyonlar'ı temsilen ICEM'den Jim Catterson bir araya geldi.

Kutlamada "Ruya Sendikal Hareketinde Yeniklenme Süreçleri : Deneyimler ve Problemler" başlıklı konferans yapıldı. Konferans, Gazprom Bölgelerarası Sendikalar Başkanı ve aynı zamanda ROGWU Başkan Yardımcısı Vladimir Babkin tarafından açıldı. Kapsamlı bir açış oturumundan sonra konferansa katılanlar sendikal yapıların, hedeflerin ve engellerin tartışıldığı iki ayrı çalışma grubuna ayrıldı.

Konferans katılımcılarına sosyal diyalog, sosyal ortaklık çalışması, işçilerin temsili, sosyal haklar ve işçi haklarının korunması bağlamında deneyim alışverişi çerçevesinde kapsamlı sunumlar yapıldı.

Catterson, ICEM'in dünyada yürüttüğü sosyal diyalog faaliyetlerini gösteren bir sunum yaptı. Sunumda özellikle petrol ve gaz alanındaki Küresel Çerçeve Sözleşmeler'e değinildi. Sunumlar üzerinde önemle duruldu. Sunumlar üzerine yapılan tartışmalar konferansın son oturumunda kabul edilen biz dizi taslağa (yakın bir gelecekte ROGWU tarafından yayınlanması düşünülüyor) da ilham kaynağı oldu.

Konferans oturumlarına ara verildiğinde yabancı katılımcılara, sevkiyat bölümü de dahil olmak üzere, Gazprom'un Moskova'daki tesisi gezdirildi.

Rusya'daki gaz kaynakları, üretim ve boru hatları üzerine yapılan tartışmalardan sonra katılımcılara bilgisayarlı gaz dağıtım odası tanıtıldı. Katılımcılara burada yer alan bir duvar büyüklüğündeki ekrandan operatörlerin gaz dağıtımını nasıl kontrol ettiği gösterildi.

ICEM, konferansın, küresel çapta üretim yapan ve faaliyetlerini artırmayı planlayan şirketle sosyal diyaloğun artırılmasına yardımcı olacağını umut ediyor.