31 May, 2010
Romanya'da beş farklı konfederasyonda örgütlü 60.000 civarında kamu çalışanı 19 Mayıs 2010 tarihinde başkent Bürkeş'te bulunan Victoriei Meydanı'nda toplanarak hükümetin ücretlerin, emekli maaşlarının ve sosyal haklarının kısıtlanmasına yönelik planlarını protesto ettiler.
Eğer merkez sağ hükümetin başbakanı Emil Boc 1 Haziran'da yapmayı düşündüğü kamu kesimi çalışanlarının ücretlerini %25, emekli maaşlarını ve işsizlik ödeneklerini %15 ve kamu hizmetlerini %15 azaltma planında ısrar ederse ülkedeki sendikalar, demokratik kitle örgütleri, doktorlar ve öğretmeler 31 Mayıs günü genel greve gidecek.
İşçilerden yapılması düşünülen bu kesintiler ülke bütçesini dengelemek için AB ve ABD merkezli IMF'den alınan 20 milyar dolarlık bir borç karşılığında IMF'ye bir niyet mektubu olarak sunuldu. 19 Mayıs protesto gösterisinden önce, IMF bu tür esaslı kesintiler hakkındaki kaygılarını, kamu kısıtlamaları ve vergiler gibi yeni gelir kaynakları arasında bir denge kurulmasını tercihini, kamuoyu ile paylaştı.
Victoriei Meydanı'ndaki 19 Mayıs uyarı mitingi
Sendikalar insan onuruna yakışır istihdamın sürdürülmesi, eğitim hakkı, yoksulluk korkusu olmadan insan onuruna yakışır emeklilik ile birlikte kademeli bir vergi sistemi uygulanması için çağrı yapıyor. Konfederasyonlar Romanya hükümeti bakanlarına kendi bürokratik harcamalarını kesmelerini öneriyor.
Hükümetin kemer sıkma programı çocuk ve çocuk bakımı ödeneklerini %15 düşürüyor. Halen ülkede kadın işçiler doğumdan sonra doğum öncesi ücretlerinin %85'ini alıyorlar. Hükümet doğum sonrası kullanılacak izinde alınan bu ücretin %60 olmasını öneriyor. Hala yetersiz personelle sürdürülmeye çalışılan ulusal sağlık sistemi de çöküyor. Ortalama aylık geliri 350 Avro olan doktorların %10'unun bu kesintilerden sonra daha yüksek ücret alabilecekleri ülkelerde iş arayacağı tahmin ediliyor. Yapılması planlanan bu düzenlemeden etkilenen bir diğer alan ise eğitim. Kemer sıkma planının 15.000 civarinda öğretmenin işten çıkarılmasına neden olacağı tahmin ediliyor.
Kamu sektöründeki ICEM üyesi sendikalar, Romanya petrol şirketinde örgütlü FSLI Petrom, Kimya ve petrolkimyada örgütlü Lazar Edeleanu, Kimya ve petrokimyada örgtülü bir diğer sendika CSI ve Maden Federasyonu Ulusal Merkezi için büyük bir yıkım olacak. Kamu sektöründe işçi işsiz kalacak. Elbetteki bunun yan etkisi özel sektörü de etkileyecek.
Hükümetin geniş ölçekli sosyal kesinti programına karşı direnen beş konfederasyon taşımacılık, tekstil, tarım, kimya, metalurji, maden ve eğitim sektörlerinde örgütlü olan sendikalardan oluşuyor. Bunlar:
1. Fratia Romanya Özgür Sendikalar Konfederasyonu CNSLR Fratia
2. Cartel Alfa Romanya Sendikalar Konfederasyonu CNS Cartel Alfa
3. Romanya Sendikalar Bloğu BNS
4. Meridian Romanya Sendikalar Konfederasyonu Meridian
5. Romanya Demokratik Sendikalar Konfederasyonu CSDR
19 Mayıs'ı ülkedeki adaletsizliğe karşı tarihi ulusal dayanışma günü ilan eden konfederasyonlar hükümetin planını yapmaya kalkışmasının ülkede son 20 yılın en büyük sosyal krizine yol açacağını belirttiler.