Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Polis Kolombiya petrol işçilerine baskı yapıyor

8 March, 2010

ICEM üyesi Kolombiya petrol sendikası USO, BP ile yaşadığı uyuşmazlık sonrasında uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Kolombiya'nın doğusunda yer alan Casanare bölgesinde bulunan Tauramena BP işletmesindeki işçiler ücretlerinde iyileştirme yapılması için 22 Ocak 2010'dan bu yana grevdeler. 15 Şubat 2010'da ülkede kötü ünüyle bilinen ESMAD isimli polis gücü grev gözcülerine saldırdı. Saldırıda yaralanan üç sendika üyesi hastaneye kaldırıldı.

Saldırı videosunu buradan izleyebilirsiniz: tıkla.

Geçen hafta BP ana üretim tesisine grev kırıcı işçiler almak istedi. Ancak işçiler kendilerini fabrika giriş kapısına zincirleyerek onları durdurdular. Bu olay BP yönetiminin sendika toplu sözleşme komitesi ile masaya oturması için bir kıvılcım oldu. Buna rağmen Tauramena'daki işletmede taşeron çalışanları temsil eden SAR Enerji sözleşmeyi reddetti. Beş ayrı komite toplu sözleşme görüşmelerini devam ettiriyor. Müzakere edilen konular, işçi sorunları, sosyal yatırımlar, mal ve hizmetler, çevre ve insan hakları.

USO desteçileri BP merkezi önünde, Londra

USO'nun dayanışma çağrısına 5 Mart Cuma günü BP'nin Londra'da bulunan merkezi önünde gösteri yapmak için toplanan eylemciler tarafından cevap verildi. Eylem Kolombiya Dayanışma Kampanyası tarafından örgütlendi. USO, destekçilerini müzakereler devam ederken eyleme devam etmeleri konusunda uyarıyor. ICEM Kolombiya hükümetini Kolombiya'da faaliyet yürüten petrol şirketlerine işçilerin örgütlenme ve grev haklarına saygı göstermeleri konusunda baskı yapmaya çağırıyor. USO, petrol şirketleri ile paramiliter gruplar arasındaki yakın ilişkilerin resmi olarak soruşturmasını talep ediyor.

BP tepe yöneticisine sendika ile barışçıl müzakereler yürütülmesi talebinde bulunan protesto mesajları gönderiniz ve ESMAD polis baskısını kınayınız. Mesajlarınızı BP grubunun tepe yöneticisi Tony Hayward'a gönderiniz. E-posta: [email protected] 

USO insan hakları komisyonu aracılığı ile işçilere dayanışma duygularınızı iletebilirsiniz. E-posta: [email protected]  

Kolombiya dayanışma kampanyasının internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.