31 January, 2011
ICEM üyesi Petrol-İş Sendikası iki yıldır etkin bir örgütlenme kampanyası yürütüyor. Kampanyanın temel amacı kamuoyunda sendikalara olan güvenin artırılması ve çalışma standartlarının geliştirilmesi. Bu kampanya ile sendikanın olumlu mesajı sadece örgütsüz işçilere değil yerel topluluklara ve ailelere de taşınıyor.
Kampanya sendikalara karşı kamuoyunda var olan olumsuz önyargı ve tutumların ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Sendikanın faaliyetlerine dair ICEM tarafından önceden hazırlanmış bir rapora buradan ulaşabilirsiniz. Petrol-İş Sendikası birçok şirkette örgütlenmeyi önüne koyuyor. Fakat sendika bu süreçte patronların kapsamlı saldırıları ile karşı karşıya. Emek karşıtı Türkiye çalışma mevzuatı sendikanın önünde duran önemli bir engel. Bu durum kendi yaşamlarına dair bir şeyler söylemek isteyen işçilerin ve sendikanın işini daha da zorlaştırıyor.
Bazı örnekler:
İstanbul Çorlu'da faaliyet yürüten Polyplex Europa Polyester Film San. Tic. A.S., Tayland ve Hindistan'da fabrikaları olan bir Hindistan çokuluslusu Polyplex Corporation Ltd. iştirakidir. Şirkette 250'ye yakın işçi çalışıyor ve ince polyester film üretiliyor. Petrol-İş, şirkette örgütlenme çalışmasını 2010 yılı sonuna doğru tamamladı. İşveren 23 Aralık 2010 tarihinde 6 Petrol-İş üyesini işten attı. Şirket yönetimi, sendika üyesi işçilerin arasındaki iletişimi engellemek için fabrika içinde olan işçilerle dışarıda bekleyen arkadaşları arasına brandadan oluşan ilkel bir duvar ördü. Şirket yönetimi bu da yetmemiş gibi sendikanın üye kaydetmesini engellemeye yönelik 15 sendika üyesi işçiyi daha işten attı. Bugün sendikaya üye oldukları için işten atılan işçi sayısı 21'e ulaştı.
Sendika üyesi işçiler fabrika kapısına kurdukları çadırda fabrikada çalışan arkadaşlarının da desteğiyle bu soğuk kış günlerinde direnişlerini sürdürüyor.
ICEM, Hindistan şirketine konu ile ilgi bir mektup yazdı. Diğer taraftan Petrol-İş anlaşmazlığın çözümüne yönelik Hindistan Konsolosluğu ile bir görüşme yaptı.
Petrol-İş Sendikası Almanya merkezli çokuluslu şirket BERICAP GmbH & Co.'nun bir iştiraki olan Gebze Bölgesi'nde bulunan BERICAP Kapak San. Ltd. Sti.'nde Temmuz 2009 tarihinde örgütlendi. Şirket plastik kapak üretiyor. Şirket sendikal örgütlenmeden haberdar olduğu anda 6 sendika üyesini işten attı. İşçiler buna karşı çeşitli eylemler yaptı. Daha sonra sendika 26 Ocak 2010'da şirket ile toplu sözleşme imzaladı. Fakat patron hiçbir zaman sendikanın varlığını kabul etmedi.
Şirket yönetiminin sendikalı işçilere karşı takındığı sistematik düşmanca tutum ve davranışlar işyerindeki tansiyonu yükseltti. Son olarak 25 Aralık 2010 tarihinde 5 sendika üyesi hiçbir hakkı verilmeden işten atıldı. Fabrikada çalışan toplam 120 işçinin 98'i Petrol-İş üyesiydi ve arkadaşlarını destekledi. Daha sonra işçiler fabrika kapısında bir direniş başlattılar. Fakat bu defa patron hiçbir gerekçe göstermeden 98 işçiyi işten attı. Eylem hala devam ediyor. ICEM Kimya Seksiyonu sorumlusu Kemal Özkan fabrikayı ziyaret ederek direnişteki işçilere ICEM'in dayanışma mesajını iletti.
Petrol-İş'in örgütlendiği bir diğer işyeri Fransa merkezli çokuluslu şirket AFE Plasturgie iştiraki Demo Plastik. Bursa'da bulunan fabrikada 109 işçi çalışıyor. Petrol-İş 109 işçinin 53'ünü örgütledi. Örgütlenme çalışmasından haberdar olan şirket yönetimi öncü işçilerden 10'unu işten attı. Atılan işçilerin tamamı fabrika önünde bu durumu protesto etti. Fabrika yönetimi sendikalı işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskıyı sürdürdü. Fabrika yönetimi bu defa sendikadan istifa etmeyi reddeden işçilerin tamamını işten attı.
Fabrika yönetimi işyerindeki işlerin tamamını yapacak bir taşeron şirketle anlaştı. Sendikadan istifa eden işçiler taşeron ilişki kurulan şirketin işçileri olarak çalışmaya devam ediyor. Şirket işten attığı işçilerin yasal haklarını vermedi.
ICEM hemen Fransız üyesi FCE CFDT ile bağlantı kurarak şirket üst düzey yöneticileri ile görüştü. Ama henüz bir sonuç alınamadı. ICEM şimdi bu konuda OECD'ye şikayet başvurusu hazırlıyor.
Ford, Isuzu, Fiat ve Renault gibi çokuluslulara otomobil parçası tedarik eden Sa-ba Endüstriyel Ürünler İmalat ve Tic. A.S. işçileri Petrol-İş sendikasında örgütlendiler. Şirket plastiğe dayalı mamul ve yarı mamul ürünler üretiyor.
İstanbul'da bulunan işyerinde yaklaşık 250 işçi çalışıyor. Fakat 20 Ocak 2010'da sendikalı işçilerin 4'ü hiçbir neden gösterilmeden işten atıldı. İşyerindeki işçilerin tamamı fabrika önünde bu durumu protesto ettiler. Daha sonra Sa-Ba yönetimi arkadaşlarını destekleyen 95 işçinin iş akdini feshetti. ICEM şirkete bir protesto mektubu gönderdiği gibi Uluslararası Metal Federasyonu'nu konu hakkında bilgilendirdi.
Şirket yönetimi ile yapılan bir dizi görüşme sonrası şirket Petrol-İş'i tanıdı. Taraflar atılan işçilerden isteyenlerin işlerine ger dönmesi konusunda anlaştı.
Petrol-İş'in yürüttüğü çalışmalara destek mesajı göndermek için buraya tıklayınız.