Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

PARLAMENTO VE SENDİKA LİDERLERİ, MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI’NI DESTEKLEMEK ÜZERE MEKSİKA'DALAR

8 July, 2009

   

Başkent Meksiko – 14 ülkeden sendika ve parlamento liderleri, Meksika Hükümeti’nin ve Grupo Mexico maden şirketinin sistemli baskısı altındaki Ulusal Maden ve Metal İşçileri Sendikası'nı desteklemek üzere Meksika'dalar.

ABD Kongresi'nden 28 milletvekili, yazdıkları mektupta Calderón'un delegasyonla görüşmesini istedi. Mektupta şöyle deniyor: “Meksika Hükümeti’nin ve Grupo Mexico'nun ülkenizdeki bu demokratik sendikayı baskı altında tutmaya yönelik sürekli çabaları ciddi kaygılar uyandırmaktadır.”

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) ve ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) birlikte oluşturduğu heyet, maden işçileriyle ilgili uyuşmazlık konusunda Hükümetin izlediği tutumu Cumhurbaşkanı Felipe Calderón'la görüşmeyi amaçlamaktadır. Meksika yönetiminin bu konudaki tutumu uluslararası sendikal hareket tarafından şiddetle eleştirilmektedir.

Birleşik Çelik İşçileri Sendikası Başkanı Leo W. Gerard, “Meksika’nın, Maden İşçileri Sendikası'na yönelttiği saldırılar dünya işçilerini üzmektedir” şeklinde konuştu.

Maden İşçileri Sendikası, Meksika'da ücretleri artırmak için greve çıkan birkaç sendikadan birisi durumunda. Sendika, bu yıl yüzde 8'in üzerinde ücret artışı talebiyle çıktığı bir dizi grevi başarıyla tamamlamıştı. Bu oran, Hükümetin dayattığı yüzde 4,5 sınırının hayli üzerinde oldu. Sendika, ayrıca, Hükümetin İş Yasası ile ilgili reform önerilerini ve işçilere yönelik iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yokluğunu eleştiriyor.

Buna karşılık, Hükümet, Sendika’nın Genel Başkanı Napoleón Gómez Urrutia'yı iki kez görevden uzaklaştırdı. Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun (IMF) yaptığı bir şikâyet başvurusu üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi, “Ülkedeki çalışma makamlarının eyleminin, işçilerin kendi temsilcilerini özgürce seçmeleri hakkını düzenleyen 87 sayılı ILO Sözleşmesi'nin 3. maddesine aykırı” olduğuna karar verdi.

Meksika Hükümeti’nin sendika yönetimi aleyhine defalarca açtırdığı cezai kovuşturmaların tümünü mahkemeler reddetti. Hükümetin Grupo Mexico'nun üç madeninde yaklaşık iki yıldır süren bir grevi yasadışı gösterme girişimleri de mahkemelerce reddedildi. Hükümet, ayrıca, Grupo Mexico'nun diğer sekiz işyerinde (kendine yakın) sendikalar kurdurmasına da destek verdi.

Uyuşmazlık sürecinde dört sendika üyesi öldürüldü. Hükümet bu cinayetlerin hiçbirini soruşturmadı.

IMF Genel Sekreteri Jyrki Raina, “Hukukun üstünlüğü için mücadele ettiğini iddia eden Calderón yönetiminin, sıra maden işçilerinin haklarına gelince suçluları cezasız bırakmasından kaygı duyuyoruz” dedi.

Başkent Meksiko’da Kongre ve sendika liderleriyle buluşacak olan heyet, Hükümetin cezaevine koyduğu Maden İşçileri Sendikası yöneticisi Juan Linares Montufar'ı da ziyaret edecek.

Heyet, sendikanın Michoacán'daki 75. yıldönümü kutlamalarına katıldıktan sonra, Pasta de Conchos madenini ziyaret edecek. Bu maden ocağında 2006'da meydana gelen bir patlamada 65 işçi ölmüştü. Bu yıl yayımlanan bir ILO inceleme raporunun bulgularına göre, “Meksika Hükümeti 65 madencinin hayatını kaybetmesine yol açan kazanın etkilerinden kaçınmak ya da bu etkileri asgariye indirmek için makul bir şekilde kendisinden beklenen hiçbir şeyi yerine getirmedi.”

Kanada'daki Yeni Demokratik Parti'nin lideri Jack Layton'ın başkanlığındaki heyette, Avustralya ve Peru'dan milletvekilleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, Peru, Polonya, Güney Afrika, İspanya, İsveç ve ABD'den sendika yöneticileri bulunuyor.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda şunları vurguladı: “Hükümetlerimize ve işverenlere Meksika'da olup biteni iletmeyi ve işçilerin haklarına saygı gösterilene kadar yatırımların durdurulmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”