Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Otomotiv yedek parça üreticisi Faurecia'da atılan Petrol-İş üyeleri işe geri alındı

9 August, 2010

Bursa' Orhangazi'de bulunan ve Petrol-İş Sendikasının 1985 yılından beri toplu sözleşmeler imzaladığı Fransa merkezli otomotiv yedek parça üreticisi Faurecia'da Petrol-İş üyesi 11 işçi yaptıkları gösteriler ve ICEM'in müdahalesi çerçevesinde işe iade edildiler.

Taraflar arasında yenilenen başarılı bir sözleşmenin hemen ardından istihdamı artırarak 50 kadar işçiyi işe alacağını belirten Faurecia Türkiye işvereni 23 Temmuz 2010 tarihinde aralarında iki şube yöneticisi ve işyeri baştemsilcisinin de bulunduğu 11 sendika üyesini hiçbir gerekçe göstermeden işten attı.

Bunun üzerine ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda Faurecia tepe yöneticisi Yann Delabriere'ye yazdığı mektupta;; “Petrol-İş ve Faurecia Polifleks Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında 21 Haziran 2010 tarihinde toplu sözleşme imzalandı. Fakat toplu sözleşme imzalanmasının hemen ardından şirket içlerinde iki şube yöneticisi ve işyeri baştemsilcisinin de bulunduğu 11 Petrol-İş üyesini işten attı. ICEM bu durumu meşru sendikal haklarını kullanmak isteyen işçilere karşı yapılmış korkunç bir ayrımcılık olarak değerlendiriyor. Dahası bu kabul edilmiş işçi haklarına dair uluslararası standartlarının alenen ihlal edilmesidir.” dedi.

Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu ile şirket yönetimi arasında işten atmalarla ilgili görüşmeler sırasında fabrika önünde toplanan Petrol-İş Sendikası üyeleri olayı protesto ettiler. Sonunda, 29 Temmuz 2010 tarihinde karşılıklı iyi niyet çerçevesinde uzlaşılarak işten atılan Petrol-İş üyelerinin iş başı yapmaları ile görüşmeler sona erdi.

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar uyuşmazlığın çözümü çerçevesinde ICEM'e değerli katkılarından dolayı teşekkür etti.

Faurecia 30 ülkede kurulu yaklaşık 190 fabrikada araba koltuğu, otomobil egzoz sistemleri, araba iç aksamı, araba kapı sistemleri, araba dış aksamları üretiyor. PSA Peugeot Citroen Faurecia hisselerinin %50'sini kontrol ediyor. Yine One Equity Partners –Faurecia'nın ABD merkezli otomotiv egzoz fabrikalarından satın aldığı bir özel yatırım şirketi- şirket hisselerinin %17'sini elinde tutuyor.