Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Novartis Sendikaları Küresel Ağı Faaliyete Geçti

10 August, 2005ICEM Haber bülteni No. 76/2001

Novartis'te örgütlü sendikalar bir ilaç çokuluslusunda ilk defa küresel bir sendika ağı kurdular.

20 milyon üyeli uluslararası Kimya Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM'in yönettiği ağ, bütün kıtalardaki Novartis çalışanlarını temsil eden sendikaları bir araya getiriyor.

Ağ sayesinde sendikalar gerektiğinde bilgi ve strateji alışverişi yapabilecekler, toplu sözleşme verilerini bir araya getirebilecekler ve ortak eylem planlayabilecekler. Bu alışverişte elektronik ağ ilişkisi önemli bir rol oynayacak. Electronic networking will play a major part in these exchanges.

ICEM faaliyet gösterdiği sektörlerdeki büyük çokuluslu şirketlerde sendika ağları kurmaya başladı. İlgili şirketteki ICEM üyesi sendikalar, ağı kuruyor ve yönetiyorlar. Şirketin genel merkezinin bulunduğu ülkedeki sendikalar kurulan ağda genellikle önemli bir rol üstleniyorlar.

Genel merkezi İsviçre'de bulunan Novartis'teki sendika ağının koordinatörü ise ICEM üyesi İsviçre sanayi işçileri sendikası SIB/GBI'den Roland Conus.

“Bize genellikle bilgiden güç doğduğu söylenir,” diyen Conus sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yeterince doğru değil. Aslında, bilgiyle birlikte bilgiyi iletme yeteneğinden güç doğar. Bu ağ bunu sağlayacak. Novartis'le etkin bir şekilde müzakere edebilmek için neleri bilmemiz gerektiğini birbirimize anlatabiliriz. Ve eğer Novartis anti-sosyal bir tutum takınacak olursa, bunu dünyaya anlatabiliriz. Şirket yönetim kurulu önceliği işçilere ve topluma vermek, ancak ondan sonra hissedar kârları ve yönetici maaşlarını düşünmek durumundadır.”

Conus bunun ancak küresel sendika ağları kurarak gerçekleşebileceğine inanıyor. “Esas olarak sloganımız şirketin sloganının aynısı: Küresel Düşün Yerel Davran.”

Küçülmüş haliyle Novartis, sadece 10,7 milyar dolarlık 2000 reçeteli ilaç satışı esas alınacak olursa, halen dünyadaki ilaç şirketleri sıralamasında dokuzuncu geliyor.

Tarım kimyasalları bölümünün Kasım 2000'de Zeneca ile birlikte kurulan Syngenta adı altında bağımsız bir şirkete dönüşmesi ve bu yeniden yapılanmanın yanı sıra her iki şirkette istihdamın daraltılması, grubun eski “yaşam bilimi” anlayışından kopma anlamına geliyordu.

İlaçlar bugün Novartis'in gelirinin yüzde 63'ünü, işletme kârının ise yüzde 80'ini buluyor. Diğer işletme birimleri tüketici sağlığı (sözgelimi gıda kimyasalları), jenerikler, göz bakımı ve hayvan sağlığı alanlarını kapsıyor.

Şirket son zamanlarda bir dizi sorun yaşadı. Bu nedenle, “yönetim yeni bir birleşmeye giderek işgücünü yeniden yapılandırmaya yönelebilir. Bu tür bir belirsizlik karşısında, şirket çalışanları, yönetimle güçlü bir konumda müzakere edebilecek, iyi örgütlenmiş bir sendikaya ihtiyaç duyacaklardır.”

Novartis işçileri ve onların sendikaları açısından gidilecek yol bellidir: “Küresel bir pazarda, sendikal örgütler de kapsam yönünden küresel olmak, bilgi ve etkinlik yönünden ise yerel olmak zorundadırlar. Novartis Sendika Ağı zaten bu amaçla kuruldu."