Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Nijerya Petrol İşçileri Greve Gidiyor

26 January, 2009

ICEM üyesi petrol ve gaz sendikaları NUPENG ve PENGASSAN, ABD merkezli Cobalt International şirketi ile bağıtlanmış ve petrol ihracatıyla ilgili sevkiyat öncesi hizmetleri kapsayan sözleşmenin feshi talebiyle Nijerya hükümetine verilen 21 günlük ültimatom nedeniyle greve gidecek.

Hükümet sendikaların istediğini yapmazsa, greve gidilecek.

NUPENG geçen hafta Petrol Bakanı Rilwan Lukman'a gönderdiği bir yazıyla, sevkiyat öncesi hizmetlerin yasalar gereğince Petrol Kaynakları Dairesi tarafından yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Buna göre, hükümet, büyük paralar ödeyerek dışardan bir firmaya işi vermek yerine, Nijeryalı işçilerin ve Petrol Kaynakları Dairesi çalışanlarının bu işi yapmasını sağlamak zorunda.

NUPENG Cobalt ile bağıtlanmış sözleşmenin “derhal feshedilmesi gerektiğini” vurgulayarak devletin, “petrol ve gaz sektöründeki denetleyici rolünü güçlendirmek amacıyla”, petrol ve gaz gelirlerini gerekli donanımın sağlanmasına harcamasını talep ediyor.

NUPENG'in açıklaması şöyle: “Cobalt International Ltd. İle olan sözleşme uygulanmamalı, çünkü ulusal hazinemizin kaynaklarının çokuluslu şirketlerin temsilcileri tarafından hortumlanmasına hizmet ediyor.”

Öte yandan, Nijerya'nın yeni Çalışma Bakanı Adetokumbo Kayode, ekonomik zorlukların yaşandığı böylesi dönemlerde sendikalar ile federal hükümet arasındaki diyalogun artırılması çağrısında bulundu. Kayode şöyle dedi: “Hükümet, ülkenin ilerlemesini sağlamak için, işçilerle ilgili konularda sendikalarla yapıcı bir diyaloga girecek.”

Nijerya'nın petrol sevkiyatında en tehlikeli işlerden bazılarını NUPENG üyesi tanker şoförleri yapıyor.

Hem NUPENG hem de PENGASSAN Nijer Delta bölgesindeki üyelerinin karşı karşıya bulunduğu iş güvenliği sorununu tekrar gündeme aldı. Her iki sendika, yayımladıkları ortak açıklamayla, işçilerin iş güvenliğini sağlamak için hükümetin soruna daha etkin müdahale etmesini talep etti.