Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Mobil Producing Nigeria taşeron konusunda önlemler alıyor

22 March, 2010

ExxonMobil'in bir yan kuruluşu olan Mobil Producing Nigeria MPN şirketi ülkenin petrol ve gaz sektöründe arama ve üretim faaliyetlerini yürüten taşeronlardaki artan arızi ve geçici işçi istihdamı çerçevesinde ICEM üyesi PENGASSAN ile sosyal diyalog temaslarını başlattı. Fakat Şirket hâlâ taşeronlarda çalışan işçilerin haklarının ihlal edilmesi ve aniden işten çıkarılmaları konusunda sorumluluk almayı reddediyor.

PENGASSAN Genel Sekreteri Bayo Olowoshili durumu şöyle özetliyor. Yapılan görüşmelerde şirket, işçi simsarları ve taşeronların sendika ile görüşme kararı alması durumunda aktif bir katılımcı olmayacağını ama gözlemci olarak buluna bileceğini açıkladı.

Bayo Olowoshile, PENGASSAN Genel Sekreteri

Olowoshile bunun imkansız olduğunu belirttikten sonra "MPN için bu işçilerin çalıştırılması bir paravan niteliği taşıyor. Mobil donanımlarını kullanıyorlar, Mobil kaynaklarını kullanıyorlar, ve tam zamanlı PENGASSAN çalışanlarıyla aynı işi yapıyorlar." dedi. Olowoshile PENGASSAN'ın talebinin eşdeğerde işe eşit ücret, ve tüm arızi işçilerin çokuluslu şirketin tam zamanlı kadrolu çalışanları olarak kabul edilmesi.

Olowoshile MPN'nin 600 işçiden faydalanan ve işçi simsarı olarak tanımlanabilecek 12 şirketi kullandığını belirtti. Bu işçiler kadrolu işçilere oranla % 40-50 daha az kazanıyorlar. Sosyal haklardan yararlanamayan işçilerin sendikaya üye olma hakları da yok.

Buna rağmen bazı ilerlemeler kaydedildi. PENGASSAN işçileri ve NUPENG'in genç kadroları tarafından 2010 Şubat başında gerçekleştirilen grev ve konuya ICEM ile ExxonMobil'in müdahalesi üzerine MPN güvencesiz çalışan işçilerin % 10'unu kadroya geçirdi. Taşeron şirketleri de sendika ile iletişime geçmeleri konusunda cesaretlendirdi.

PENGASSAN Nijerya Çalışma Bakanlığı'nın Nijerya ulusal politikaları çerçevesinde taşeronlaşma konusunda yasal bir düzenleme yapmasını bekliyor.
Bu esnada NUPENG'in tanker şoförleri kısmı aynı konuda diğer bir çokuluslunun yan kuruluşunda greve hazırlanıyor. NUPENG'in Western Zonal komitesi Shell Nigeria Exploration and Production Şirketi'nin kazanılmış haklarını vermeden kendi isteği ile işten ayrılan güvencesiz işçileri istihdam eden taşeron şirketleri kullanmasına karşı her an eylem yapabilir. Aynı MPN gibi Shell de istihdam ilişkisini gizlemek için taşeronları kullanıyor. Bu durumda işçi simsarları güvencesiz işçiye ödenenden çok daha fazlasını kazanıyor.