13 February, 2012
Mısır'ı sarsan Halk Devrimi'nden bir yıl kadar sonra, sendikal özgürlükler ve bağımsız sendikaların oluşumuyla ilgili yasa konusunda ülkede bir umut ışığı belirdi. Sendikal Özgürlüklerle İlgili Yasa Taslağı 8 Şubat'ta Mısır parlamentosunun Halk Meclisi'ne sunuldu.
Mısır Demokratik İşçi Kongresi (EDLC) ile Sendika ve İşçi Hizmetleri Merkezi (CTUWS) yöneticilerine yasa için aylarca vaatte bulunulmasının ardından, Halk Meclisi'nin seçimlerden sonra açılışının ikinci haftasında taslak parlamentoya sunuldu.
Kabul edildiği takdirde, yasa, Mısır'ın onaylamış bulunduğu temel ILO sözleşmelerinin birçoğunu yasalaştırmış olacak. Mısır'ın onayladığı bu sözleşmeler, Mübarek rejiminin baskı yasaları ve kararnameleri, daha sonra da Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi yüzünden uygulanamamıştı. Sürekli Devrim Partisi milletvekili Abul Ez Al-Hariri'nin yasanın savunulmasına öncülük ettiği söyleniyor.
Çalışma Bakanı Ahmed Hasan El-Borai tarafından hazırlanan yasa taslağı, üç tarafın temsil edildiği Mısır İşgücü Komitesi'nin toplantılarında görüşülmüştü. Daha sonra, bu konuda suskunluğunu koruyan Yüksek Askeri Konsey'e sunuldu.
Şimdi yasa taslağı parlamentoda Öneriler ve Şikâyetler Komitesi'ne ve daha sonra da İşgücü ve Yasama komitelerine gidecek.
Yasa örgütlenme özgürlüğünü hak olarak güvence altına alacak ve bağımsız sendikaların faaliyetlerine olanak sağlayacak. Mısır'da diğer önemli bir tartışma konusu ise etkin bir asgari ücret politikası benimsenmesi, geçici işçilere sürekli statü sağlanması ve oturma eylemleri, gösteriler ve ifade özgürlüğünün diğer biçimleri üzerindeki yasakların ve cezaların kaldırılması.
“Mısır halkının -özellikle işçi gruplarının- ayaklanıp özgürlüklerini talep etmesinin üzerinden bir yıl geçti” diyen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda yasa taslağı konusunda şunu vurguladı: “Sendikal özgürlüklerle ilgili yasa taslağı bizleri umutlandırdı. Küresel çalışma standartlarıyla tam bir uygunluk içinde olacak bir Mısır iş yasasına destek vermeyi düşünüyoruz.”