Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Meany – Kirkland ödülü 2011 yılında Los Mineros'a verildi

25 April, 2011

AFL-CIO tarafından her yıl verilen Meany – Kirkland insan hakları ödülünün 2011 yılında ICEM üyesi Meksika Maden Metal ve Çelik İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Napoleon Gomez'e verileceği açıklandı.

1980 yılından bu yana verilen ödül AFL-CIO'nun ilk iki başkanı adına sendikacılık alanında insan hakları mücadelesinde ceseret gösteren örgüt veya kişilere veriliyor.

Napoleón Gómez Urrutia

AFL-CIO kararlarından birinde Gomez'in “Meksika işçilerinin yaşam standartlarının yükselmesinde, demokratik işçi sendikaları alanında, hukukun egemenliği ve Meksika için daha iyi bir gelecek konularında büyük cesaret gösterdiği” vurgulandı. Gomez Meksika'dan ayrılmak zorunda bırakıldıktan sonra Meksika'daki işçiler için toplu sözleşeme görüşmelerini yürüttüğü Kanada'da sürgünde yaşıyor.

Los Mineros, Meksika'daki ağır baskıya rağmen, Birleşlik Çelik İşçileri Sendikası gibi müttefiklerinin yardımıyla yeni işyerleri örgütlemeye ve sözleşme görüşmeleri yapmaya devam ediyor. Los Mineros Meksika hükümetinin sendikalara yönelik en şiddetli saldırılarının bazıları ile karşı karşıya kaldı.

Meany-Kirkland 2010 yılı ödülü Mısır Sendika ve İşçi Hizmetleri Merkezi ve Mısır Bağımsız Emlak Vergisi Çalışanları Sendikası işçilerine verilmişti. Ödül 2009'da Kolombiya'dan Yessika Hoyos ve onun örgütüne verilmişti. Hoyos, ICEM'in halefi olan Uluslararası Madenciler Federasyonu'nda görev yapmış Kolombiyalı bir sendika lideri Jorge Dario Hoyos Franco'nun kızı.