Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Liberya'da Firestone Kauçuk Tarlalarında Çalışan İşçiler İlk Toplu Sözleşmelerini Bağıtladılar

11 August, 2008

ICEM üyesi Liberya Firestone Tarım İşçileri Sendikası (FAWUL) ile bir batı Afrika ülkesi olan Liberya’daki Firestone Kauçuk Tarlaları Şirketi yönetimi arasında dört ay süren toplu sözleşme görüşmelerinin ardından, taraflar 27 Temmuz günü üç yıllık tarihi bir toplu sözleşme bağıtladılar.

Taraflar arasında ilk kez bağıtlanan ve 4.500'ün üzerinde işçiyi kapsayan toplu sözleşme 6 Ağustos'ta imzalandı. İki gün sonra sendika yönetimi, Liberya Emek Kongresi yöneticileriyle birlikte sözleşme konusunda bilgi vermek üzere Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf'le görüştü.

Toplu sözleşme, Liberya Yüksek Mahkemesi'nin, sendikanın Firestone işçilerinin meşru temsilcisi olduğu yolundaki kararından yedi ay sonra imzalanmış oldu. Temmuz 2007'de, FAWUL, uluslararası gözlemcilerin izlediği bir seçim sonucunda bir sarı sendikayı saf dışı etmişti. Seçimler, ABD Çelik İşçileri Sendikası (USW) ile ABD Sendikal Dayanışma Merkezi'nin bir sendikal kapasite geliştirme projesinin uygulanmasından sonra yapıldı.

FAWUL 2007 ortalarındaki seçimlerden bu yana ICEM'in de üyesi oldu.

“Firestone Kauçuk Tarlaları işçilerinin haklı olarak gurur duyacakları önemli bir olaydır bu” diyen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda şöyle devam etti: “USW ile Dayanışma Merkezi'nin toplu sözleşme görüşmelerinin gerçekleştirilmesindeki payı küçümsenemez.”

USW Başkanı Leo Gerard sözleşmeyi şöyle değerlendirdi: “Bütün Liberya'daki işçiler için yeni bir gün başlıyor. İşçi hakları için verilen küresel mücadelede önemli bir zaferdir bu. Sözleşme Liberya'daki bütün işçiler için yeni bir çalışma standardı getiriyor.”

Sözleşme ağaçlardan kauçuk toplayan işçilere Ocak 2007'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 24'lük bir ücret artışı öngörüyor. Diğer işçiler içinse, aynı tarihten itibaren, yüzde 21'lik bir artış söz konusu. Bütün kauçuk işçileri geriye dönük olarak 19 aylık bir ücret artışı sağlamış oluyor.

Sözleşme kauçuk ağacı kotalarını yüzde 20 azaltmayı amaçlıyor. Bu ise işçi başına düşen ağaç sayısında 150 adet bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca, FAWUL ile şirket yönetimi, doğal kauçuğun karayollarından tartı istasyonlarına mekanize bir sistemle taşınması konusunda da anlaşmaya varıldı. Böylece işçiler 70 kiloluk kovaları uzun mesafeler boyunca taşımak zorunda kalmaktan kurtulmuş oluyorlar.

Sosyal haklara gelince, Bridgestone-Firestone, biri kauçuk tarlalarında, diğeri ise yöredeki Harbel beldesinde olmak üzere, lise düzeyinde iki yeni okul kuracak. Çocuklar okula 12. sınıfın bitimine kadar parasız gidebilecekler. Daha önce bedava eğitim sadece 9. sınıfa kadar sağlanıyordu.

ICEM, Firestone'daki sendikal örgüt FAWUL'un Başkanı Austin Natee'yi, Genel Sekreteri Edwin Cisco'yu ve bu dinamik sendikanın bütün yönetim kadrosunu tarihi başarılarından ötürü selamlıyor.