Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kuzey Irak’da çimento işçileri işlerini korumak, ücret alacaklarını almak için eylemde

7 September, 2008

Kuzey Irak'ta işçilerin ve bölge sendikası IKWSU’nun taleplerine kulaklarını tıkayan bölgesel yönetimi barışçıl yöntemlerle protesto etmek üzere işçiler 28 Ağustos'ta sokaklara döküldü.

28 Ağustos Süleymaniye'de IKWSU Protestosu

Çimento işçileri ve onların sendikası, Taslooja çimento fabrikasının ani kapanma kararına ve bölge yönetiminin kapanan işyerindeki işleri düşük ücretle uzak yerlere aktarma kararına karşı protesto eylemleri gerçekleştirdi. İşçiler ayrıca ücret alacaklarının hâlâ ödenmemiş olmasını da protesto ediyorlardı.

IKWSU Başkanı Sardar Mohammed Raşid'in verdiği bilgiye göre, göstericiler bölge valiliği binasına kadar yürüyerek taleplerini ilettiler. Talepler arasında şunlar vardı: Ücret alacaklarının tamamının ödenmesi, işçilerin bölgede faaliyet halindeki işletmelere kaydırılması.

IKWSU'nun düzenlediği protesto eylemi sonuç verdi: Bölge yönetimi talepleri olumlu karşıladı ve ilk adım olarak fazla mesai ve risk ödenekleri konusunun ele alınacağını açıkladı. Sendika ve bölge yönetimi diğer konuları ele almak üzere bir komite kurulmasını kararlaştırdı.

Uyuşmazlık sürecinde ve 28 Ağustos eylemi sırasında Irak İşçi Konseyleri ve Sendikaları Federasyonu (FWCUI) işçilere ve sendikaya aktif destek verdi. Bölge yönetimi çimento fabrikasını çevre sorunları nedeniyle kapatıyor.