17 May, 2010

ICEM üyesi Kuveyt sendikası Petrol ve Petrokimya İşçileri Konfederasyonu PPİK özellikle petrol sektörünü içeren ve Kuveyt ParlamentoSundan geçen özelleştirmeye dair kanun tasarısını şiddetle protesto ediyor.
ICEM, 15 Nisan Perşembe günü ilgili yasa tasarısının parlamentoda güçlü destek almasından sonra konuyu daha da yakından izlemeye başladı. Bakanlar Kurulu'nuın tamamının da içinde bulunduğu 33 milletvekili yasayı destekledi. Bu güçlü detsek ile tasarı Meclis Mali ve Ekonomik Komitesine gönderildi. Burada sıkı muhalefet edilen tasarı hakkında Meclis üyesi Yusuf Zalzlah 3 Mayıs'ta komitenin özelleştirmenin kapsamının petrol ve gaz sektörünü içermemesi yönünde tavsiyede bulunduğuna bir açıklama yaptı.
ICEM ileride bu yasa tasarısının tekrar gündeme getirilmesi konunu dikkatle inceleyecek. Meclis üyesi Zalzlah hükümetin de ileride bu konudaki kararında “çok esnek” olacağını söyledi.
PPİK petrol sektöründeki özelleştirmeyi kamu varlıklarının bir avuç zengine devredilmesi olarak gördüğü için sürece şiddetle karşı çıkıyor. Petrol sektöründeki 6 sendikayı çatısı altında toplayan konfederasyon ülkede son dönemde yapılan petrol istasyonları özelleştirmesinin çok sayıda işsiz yaratacağına işaret etti.
Kuveytin gelirlerinin %94'ü petrolden sağlanıyor. ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Kuveyt Parlamento üyelerine gönderdiği mektupta, “Beşikten mezara refah devleti sistemine sahip olan Kuveyt bütün dünyaya örnek oluşturuyor.,Sahip olduğunuz varlıkların başkasına devredilmesinin bu refah sistemine büyük zara vereceğine inanıyoruz.
Özelleştirme tasarısı 5 Mayıs'ta Kuveyt Parlamentosu'ndan geçti. Fakat sağlık ve eğitim sektörü gibi petrol ve gaz sektörü de bu tasarının kapsamından çıkarıldı. Tasarı özellikle özelleştirme kapsamında faaliyet yürüten Kuveytli sendikacıları yeteri kadar kızdırdı. Sendika liderlerinden biri Parlamento'daki tartışmalar sırasında dinleyici locasından slogan atınca güç kullanılarak Parlamento'dan atıldı.
Yeni yasa 6 ay içerisinde yürürlüğe girerek kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine olanak verecek. Kısa zaman içerisinde Başbakanın başkanlığında Özelleştirme Yüksek İdaresi kurulacak ve kamu işletmelerinin satışını denetleyecek.
Yasa özelleştirilecek kamu kuruluşunu özelleştirme sürecinde öncelikle %40'ının Kuveyt vatandaşlarına, % 20'sinin hükümete, % 5'inin Kuveytli işverenlere kalan % 35'inin ise ihale yöntemiyle yerli ve yabancı yatırımcıya arz edilmesini öngörüyor.
Petrol sektöründe grevde olan Mina Al-Ahmedi petrol rafinerisi işçileri 14 Mayıs'ta 5 günlük bir grevin ardından tekrar işbaşı yaptılar. Kuveyt Ulusal Petrol Şirketi'nde çalışan enerji destek birimi işçileri istihdamın azaltılmasını protesto ediyorlardı. Sendika başkan yardımcısı şirket yönetiminin işçilerin taleplerini kabul ettiğini bildirdi. Bu bağlamda grev sona erdirildi. Enerji destek işçilerine bu süreçte 11 Mayıs'tan bu yana rafinerinin petrol depolama tesisindeki işçiler destek olmuşlardı. İşletme günlük 460.000 varil üretimiyle ülkenin en büyük rafinerisidir.