Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Küresel Sendikalar Türkiye'de Sendikal Hakları Savunmak İçin Bir Araya Geldi

12 September, 2011

Küresel sendikal merkezler Türkiye'de sendikal hakların savunulması konusundaki ikinci toplantısını 8-9 Eylül 2011 günlerinde İstanbul'da yaptı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Küresel Sendikalar Konseyi, ICEM, Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu, Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu, Uluslararası Kamu Hizmeti İşçileri Federasyonu, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu, Uluslararası İnşaat İşçileri Federasyonu, Uluslararası Tekstil İşçileri Federasyonu ve Uluslararası Hizmet İşkolu Federasyonu temsilcileri ile Türkiye'deki ICEM üyesi sendikalardan toplam altmış civarında temsilcinin katıldığı çalışma toplantısında, uluslararası sendikal haber sitesi LabourStart ve Uluslararası Af Örgütü de temsil edildi. Türkiye'den toplantıya katılan ICEM üyesi sendikalar şunlardı: Petrol-İş, Tes-İş, Belediye-İş, Lastik-İş, Kristal-İş, Çimse-İş, Selüloz-İş ve Tümka-İş.

Toplantı, Türkiye’deki sendikal yasaların uluslararası standart ve normlara uygunluğunu sağlayabilmek amacıyla değiştirilmesinin gündemde olduğu kritik bir zaman sürecinde gerçekleşti. Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından temel sendikal hakların bulunmamasından ötürü henüz eleştirilmiş bir ülke durumunda. Olası değişiklikleri görüşmek üzere Hükümet tarafından oluşturulmuş bulunan çalışma grubunda yer alan ICEM üyesi Lastik-İş Sendikası’nın Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Müdürü Üzeyir Ataman, gelinen son durum hakkında katılımcıları, Türkiye’deki çalışma yasalarının tarihsel perspektifi içerisinde bilgilendirdi.

Katılımcılar, Türk sendikalarının kendi küresel federasyonları ile işbirliği ve dayanışma içerisinde gerçekleştirdikleri örgütlenme faaliyetleri hakkında bilgi alma olanağı buldular. ICEM üyesi Petrol-İş Sendikası Örgütlenme Departmanı Sorumlusu Hakan Koçak, sendikasının geniş kitleler tarafından bilinen ulusal düzeydeki örgütlenme kampanyasını ve ICEM’in katkısının bulunduğu Standard Profil işyerinde devam eden örgütlenme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Verilen diğer örnekler, sendikal örgütlenme ve tanınmada, üye sendikalar ile küresel federasyonlar arasındaki dayanışmanın önemini ortaya koydu.

Katılımcılar sendikal örgütlenme kampanyalarında OECD ve ILO mekanizmaları gibi uluslararası araçların kullanılması konusunu ve küresel federasyonların (protesto mektupları, küresel dayanışma örgütlenmesi ve grevlerle direnişlerin ziyareti gibi) eylemlerini tartıştılar ve değerlendirdiler.

ICEM'den Kemal Özkan basın toplantısında konuşuyor

Çalışma toplantısının son bölümünde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Ron Oswald şöyle dedi: “Bu toplantıda temsil edilen sendikalar ile uluslararası örgütler, Türkiye'de işçilerin evrensel haklardan yararlanmak ve bu hakları evrensel düzeyde kabul ettirmek için verdikleri mücadeleyi desteklemek üzere sürekli ve aktif bir ortak çalışma yapmaya karar verdi”

Küresel Sendikalar Konseyi Koordinatörü Jim Baker ise bu konuda varılan konsensusu vurgulayarak, “İşçileri ve onların meşru, demokratik sendikalarını güçlendirmeye yönelik pratik ve somut dayanışma eyleminin gücünü ve etkisini artırmak üzere küresel sendikalar Türkiye'deki üyeleriyle birlikte ortak eylem konusunda anlaştılar” dedi.

ICEM'den Kemal Özkan, Türkiye'nin küresel sendikal hareket açısından taşıdığı önceliğe değinerek, “İki gün süren çalışma toplantısı Türkiye sendikal hareketiyle dayanışmayı güçlendirme kararlılığımızı bir kez daha ortaya koydu” dedi.