Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Küresel sendikalar Taylandlı işçilerin güvencesiz istihdama karşı mücadelesini destekliyor

6 October, 2009

Küresel federasyonlar Tayland sendikal hareketinin güvencesiz işçileri korumaya yönelik kampanyasını destekliyor. Kampanya güvencesiz işçilerin haklarını güvence altına almaya ve ILO'nun 87 ve 98 nolu örgütlenme özgürlüğüyle ve örgütlenme ve toplu pazarlık haklarıyla ilgili temel sözleşmelerinin onaylanmasına yönelik.

Kampanya çerçevesinde binlerce işçi, ILO bürosunun da bulunduğu Birleşmiş Milletler binasının önünde 87 ve 98 nolu ILO sözleşmeleri konusunda düzenlenecek bir açıkhava seminerine katılmak için 7 Ekim sabahı bir araya gelecek.

İşçiler daha sonra aynı gün öğleyin Bangkok'taki Hükümet Binası'na yürüyecekler. Eylemin ana talebi, geçici işçiliğe ve düzensiz işçiliğin diğer biçimlerine son verilmesi ve ILO'nun temel sözleşmelerinin hükümetçe onaylanması.

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) ile Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun (IMF) temsilcileri, Tayland'daki sendikaların eylemini desteklemek amacıyla, miting ve yürüyüşe katıldılar. Eylemler, güvencesiz çalışmaya karşı İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'yle çakışıyor.

Mitingde konuşacak olan IMF Genel Sekreter Yardımcısı Fernando Lopes şu açıklamayı yaptı: “Tayland'da ve dünyanın her yerinde düzenli istihdamın yerini sistemli bir şekilde güvencesiz istihdam alıyor. Bu durum işçileri ve sendikaları etkiliyor. Ücretlerin düşüklüğü, sosyal güvenliğin bulunmaması ve istihdam sürelerinin kısalığı nedeniyle bu işçiler en çok sömürüye maruz kalan kesimleri oluşturuyor.”

Lopes devamla, “Bugün bütün dünyada sendikalar mücadeleyi hükümetlere yöneltiyor. Güvencesiz işçilere eşit haklar sağlanmasını, işverenlerin sürekli ve doğrudan istihdam yerine güvencesiz istihdamı kullanmalarının önüne geçecek yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyorlar” dedi.

Lopez açıklamasında şunu vurguladı: "Ekonomik kriz bu talebi daha da acil hale getirmiş bulunuyor. Bunun nedeni sadece ilk ağızda gözden çıkarılan işlerin güvencesizler olması değildir; işverenlerin sürekli işlerin yerine güvencesiz işleri geçirmek için krizi bir bahane olarak kullanmaları riski de vardır. Üyemiz olan Tayland Elektrikli Aletler Elektronik Otomobil ve Metal İşçileri Konfederasyonu'nu, işverenlerin işçilere tek kullanımlık bir mal gibi davranmamasını sağlama mücadelesinde destekliyoruz.”

ICEM üyesi Tayland sendikalarından oluşan ulusal komitenin başkanı ve Tayland Devlet İlaç İşletmesi İşçileri Sendikası (GPOLU) Başkanı Rawai Pupaga şöyle dedi: “Sendikal hareket onlarca yıldır hükümeti bu sözleşmeleri onaylamaya zorluyor, ama şimdiye kadar hiçbir hükümet sendikaların taleplerini dikkate almadı. Sözleşmelerin onaylanmaması, işçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarının engellenmesine yol açmıştır. İşyerinde temel demokratik hakların güvence altına alınmasını sağlayacak bu iki sözleşmeyi onaylamanın zamanı artık geldi.”

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ise şunları vurguladı: “Tayland hükümetinin bu ILO sözleşmelerinin onaylanması sürecini başlatması önemli. Hükümetin geçici ve taşeron işçilerine sürekli ve tamgün istihdam olanakları sağlayarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratması da önemli.”

Warda, GPOLU'nun yanı sıra, İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'nde Bangkok'ta eylem düzenleyen ICEM üyesi şu Tayland sendikalarını takdirle andı: Tayland Elektrik Üretimi İdaresi İşçileri Sendikası, Petrol ve Kimya İşçileri Federasyonu, Kâğıt ve Basım İşçileri Federasyonu ve Kimya İşçileri Sendikal İttifakı.

Eylemi ICEM ve IMF ile birlikte şu örgütler de destekledi: Uluslararası Tekstil Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF), Uluslararası Gıda Tarım Otel Lokanta ve Tütün İşçileri Federasyonu (IUF), Uluslararası Kamu Hizmeti Çalışanları Federasyonu (PSI), Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF), Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (BWI), Devlet İşletmeleri Sendikaları Konfederasyonu (SERC), Tayland Sendikal Dayanışma Komitesi (TLSC) ve Tayland'daki bütün ulusal sendikal merkezler.

Eylemi Tayland Elektrik Aletleri Elektronik Otomobil ve Metal İşçileri Konfederasyonu (TEAM), ICEM Tayland Komitesi, Tayland Sendikal Dayanışma Komitesi ve Devlet İşletmeleri Sendikaları Konfederasyonu örgütlüyor.