Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Küresel Sendikalar Konseyi ICEM'in Brüksel'deki Merkezinde Toplandı

28 January, 2008

Küresel Sendikalar Konseyi'nin ikinci toplantısı 40 kadar küresel sendika yöneticisinin katılımı ile Brüksel'de 15-16 Ocak 2008'de yapıldı. Küresel Sendikalar Konseyi bilindiği gibi geçen yıl küresel federasyonlar, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve OECD Sendikal Danışma Komitesi tarafından kurulmuştu.

ICEM Genel Merkezi'nde yapılan toplantının gündemi, örgütlenme ve toplu pazarlığın küresel olarak desteklenmesinden, şefaflıktan yoksun özel ve kamu yatırım fonlarının dikkatle incelenmesine ve güvencesiz istihdam uygulamalarının dikkatle takip edilmesine kadar uzanan bir yelpazeye yayılan ulusal ve uluslararası sendikal konulardan oluşuyordu.

Toplantının başlangıcında ele alınan ana noktalar arasında, Aralık 2007'de Washington'da Küresel Sendikalar Konseyi tarafından düzenlenen yaratıcı ve başarılı “Örgütlenme ve Sendikaların Tanınması Konferansı”ndan çıkarılacak dersler ve bu çalışmanın nasıl sürdürüleceği konuları yer alıyordu.

Esas olarak uluslararası çalışmanın ulusal sendikaların örgütlenme çabalarına nasıl katkıda bulunabileceği konusunun ele alındığı Washington Konferansı sendikal dünyada coşku ve iyimserlikle karşılandı. Ne var ki bu konferansta aynı zamanda birçok zorluk ve engel üzerinde de duruldu. Yığınsal bir sendikal kampanyanın hükümette değişikliğe yol açtığı Avustralya örneği bir deneyim olarak ilham vericiydi.

ICEM Genel Başkanı Senzeni Zokwana ve ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda geçen yıl Küresel Sendikalar Konseyi'nin kuruluş belgesini imzalarken

Konferans toplu pazarlığın kapsamı ile adil gelir dağılımı arasındaki sıkı ilişkiyi de ortaya koydu. ABD'deki durum bunun açık - ve olumsuz- bir örneğidir.

Washington'daki çalışmaya dayanan Brüksel'deki bu toplantıda uluslararası sendikal hareketin somut ortak çalışma alanlarının neler olabileceği üzerinde de duruldu. Bu bağlamda, genel olarak ABD'deki sendikaların durumunu güçlendirmek ve ABD'deki işçileri ve sendikaları desteklemek için uluslararası düzeyde harekete geçme ihtiyacı vurgulandı.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda bu anlayışa açık destek verdi. Warda, “Çin gibi ülkelerde ABD sendikal hareketinin örnek alındığını” belirtti. Örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesini sağlayacak şekilde ABD iş yasasının değiştirilmesi çabalarının desteklenmesine küresel sendikal hareketin nasıl katkıda bulunabileceği konusunda ABD sendikaları ile görüşmeler yapılması kararlaştırıldı.

Ele alınan diğer öncelikli konular şunlardı: belli ülkelerdeki sendikaları desteklemeye yönelik uluslararası bir strateji oluşturulması, sendikaların taleplerini destekleyecek küresel ekonomik verilerin sürekli paylaşılması, ILO'nun örgütlenme ve toplu pazarlık özgürlüğüyle ilgili 87 ve 98 nolu sözleşmelerinin 60. yıldönümü dolayısıyla eylem düzenlenmesi ve serbest ticaret bölgeleri konusunda küresel sendikaların yapacağı çalışmalar.

İletişim alanında da Küresel Sendikalar Konseyi'nin ortak hareket etmesi planlanmaktadır. Zaten Washington Konferansı'nın bir diğer sonucu da uluslararası sendikal mesajın ulusal düzeyde her zaman işçilere ulaşmadığını ortaya koymasıydı.

İletişimi geliştirmeye yönelik farklı seçenekler üzerinde duruldu. Bu seçenekler arasında enformasyon teknolojisi araçlarından daha çok yararlanılması da vardı. Öte yandan, bunun dünyanın ancak belli bölgelerinde işe yarayacağı açıktı. Örneğin Afrika'da radyo ya da cep telefonu gibi diğer iletişim araçlarına ağırlık vermek gerekiyordu. Sözgelimi göçmen topluluklara ulaşmak için başka yöntemler gerekmektedir.

Uluslararası sendikalar, ICEM'in gündeminde de öncelik taşıyan düzensiz istihdam konusundaki ortak çalışmalarını genişletmeyi sürdürme kararı verdiler. ICEM bu konuda küresel sendikal ferderasyonlardan oluşan ortak bir çalışma grubunun kurulmasına da öncülük edecek. Uluslararası hizmet sendikaları ağı UNI'nin şu anda dikkate değer bir çalışma yürüttüğü geçici istihdam ajansları konusu küresel federasyonlar arasında verimli işbirliği fırsatları yaratabilir.
15-16 Ocak'ta yapılan toplantılarda aynı şekilde vurgulanan bir başka nokta, çeşitli küresel federasyonlar, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve OECD Sendikal Danışma Komitesi tarafından özel yatırım fonları konusunda sürdürülen çalışmaydı. Uluslararası sendikal hareketin kurduğu İşçi Sermaye Yatırım Komitesi'nin çalışmaları bununla ilgiliydi. Söz konusu komite emekli maaşlarının yönetiminden sorumlu kayyımların eğitimi, şirket ve finans piyasası yönetimi, hissedar faaliyetleri ve ekonomik yatırım hedefleri gibi alanlarda çalışma yürütüyor.

Brüksel'de tartışılan diğer konular ise şunlardı: güçlü bir kamu sektörü için çağrı, İnsana Yakışır Çalışma İçin Dünya Eylem Günü (7 Ekim 2008), Çokuluslu İşletmelerle İlgili OECD İlkeleri, Dünya Bankası'na ve onun özel yatırım bölümü olan Uluslararası Finans Şirketi IFC'ye karşı yürütülen eylem. Burma, Bangladeş, ve Filipinler gibi bir dizi ülkedeki sendikal konular da görüşüldü. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu genel sekreteri Guy Ryder Aralık ayında yapılan son Genel Konsey toplantısında örgütün Çin konusunda yaptığı tartışma konusunda bilgi verdi.

Uluslararası sendika yöneticileri, ITUC ve küresel federasyonların Washington bürosu gibi, belli sayıda ortak büro oluşturulması konusunda verdikleri desteği sürdürmeye karar verdiler. Küresel Sendikalar Konseyi için bir bütçe oluşturmak üzere de karar aldılar. Uluslararası Eğitim Federasyonu EI'nın Genel Sekreteri Fred van Leeuwen Küresel Sendikalar Konseyi'nin bir yıl daha başkanlığını yapacak. Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu BWI'nın Genel Sekreteri Anita Normark başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor. Guy Ryder ise Küresel Sendikalar Konseyi'nin sekreteri.

ICEM'i bu toplantıda Genel Sekreter Manfred Warda'nın yanı sıra Başkan Senzeni Zokwana ve Başkan Yardımcısı Liv Undheim temsil ettiler.