3 May, 2010
Küresel ekonomik krizin külleri hâlâ üzerimizdeyken ICEM diğer on küresel sendikal federasyon, ITUC ve TUAC ile birlikte bir 1 Mayıs Bildirisi yayınladılar. Bildiriyi aşağıda yayınlıyoruz.
1 Mayıs 2010
İstihdam, Adalet ve Kamu Hizmetleri – Ekonomiyi Canlandırmak
Dünya işçi hareketinin sesi Küresel Sendikalar Konseyi 1 Mayıs dolayısıyla aşağıdaki bildiriyi yayınladı.
Bugün bütün dünyadaki sendikalar toplumda adalet, istihdamın artırılması sosyal adaletin sağlanması için küresel ekonominin yeniden yapılandırılması konusunda yeni adımlar atılmasını talep ediyor.
Neoliberal iktisatçılar ve ihtiyatsız iş ilişkileri milyonlarca insanın işsiz kalmalarına ve bir o kadarının da güvencesiz istihdam koşullarında çalışmaya zorlanmasına neden oldu. Toplumu bir arada tutan kamu harcamaları aniden kesildi.
Bütün bunları dikkate alarak, küresel sendikalar politika oluşturucuları ve demokratları aşağıda içeriği verilen sosyal adalet ve yeniden yapılanma paradigmasını desteklemeye çağırıyor.
• Yönetimlerdeki bütün düzeylerde kamu çıkarının bireysel çıkarın üzerinde olmasının vurgulanması ve ekonomik ve sosyal gelişmenin temel taşı olarak yurttaş haklarının korunmasının garanti altına alınması.
• İşçi haklarının ve sendikal hakların savunulması
• İşçilerin ve ailelerinin onurlu bir yaşam sürdürmeleri için sürdürülebilir, güvenceli ve nitelikli istihdam yaratılması konusunda harekete geçilmesi.
• Sosyal adaletin sağlanması. Özellikle toplumsal cinsiyet alanında eşitliğin sağlanması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin aşağı çekilmesine yönelik somut önlemler alınmasının garanti altına alınması.
• Etkin yaptırımlar içeren bir düzenleme ile mali piyasa kurallarının manipülasyon ve spekülasyon araçlarıyla ihlal edilmesinin ortadan kaldırılması.
• İstihdam merkezli politikalar, etkin sosyal koruma, çevresel zararın ve küresel ısınmanın tersine döndürülmesi yöntemleriyle sürdürülebilir gelişmeyi teşvik etmek .
• Sosyal eşitliğin geliştirilmesi için kaynakların etkin kullanılmasını sağlayan bir vergi sistemi le toplumda kamu hizmeti değerlerine verilen önemin artırılmasını teşvik etmek ve kamu hizmetlerine yeniden yönelimi sağlamak.
• Toplumda herkesin eğitim hakkından yararlanabilmesi ve toplumun gelişmesi doğrultusunda verilecek nitelikli eğitim için gerekli kaynağın sağlanması
• İnsanların daha iyi bir hayat sürdürebilmeleri için bütün dünyada sağlık ve diğer hayati sosyal hizmetlere kolayca ulaşımın sağlanması. Birleşmiş Milletler Milenyum Gelişme Hedefleri'ne ulaşılması bağlamında temiz su, uygun beslenme ve temiz hava gibi temel ihtiyaçların insanlara sağlanması.
2010 1 Mayısı şirketlerin aç gözlülüğü ve kendi ekseninde akan siyasetin değişimi için bir dönüm noktasıydı. Bu 1 Mayıs işçilerin ve halkların yeni bir başlangıç yapma istek ve taleplerine cevap verecek bir değişimin yanında herkesin daha iyi yaşam koşullarına kavuşması çerçevesinde insan merkezli, dayanışmayı temel alan bir toplum yaratılması yönünde atılan bir adımdır.