3 May, 2010
32 yıl sonra Taksim Meydanı'nın resmi olarak 1 Mayıs kutlamalarına açılması ile Türkiye tarihinde bir sayfa daha kapandı. 1 Mayıs 2010'da işçiler üç koldan tarihi meydanda buluştu. 1 Mayıs, 2009'da hükümet tarafından işçi bayramı ilan edildi. Bunun ardından işçiler nezdinde sembolik bir anlamı olan Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına açıldı.
1977 yılında Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayan 37 işçi katledildi. Bu “Kanlı 1 Mayıs”tan sonra Taksim Meydanı'nında işçilerin gösteri yapmasını yasakladı. Ancak 2 yıl önce -2008 yılında-sendikacılardan oluşan küçük bir grup Meydan'da toplanmak için harekete geçti. Polis bu küçük gruba göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 500'ün üzerinde işçi gözaltına alındı.
Fotograf: Mac Urata/Uluslararası Taşımacılık Federasyonu
Bu yıl olaylar daha farklı gelişti. Cumartesi günü kutlanan 1 Mayıs 33 yıl önce katledilenlerin de anıldığı bir festival havasında geçti.
Bir konuşma yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı ve ICEM Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kumlu “1 Mayıs mücadelesinde kaybettiğimiz arkadaşlarımızın acılarını kalbimizin derinlerinde hissediyoruz. Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına yeniden açıldığı için sevinç içindeyiz. Bu uğurda mücadele eden arkadaşlarımızı şükranla anıyoruz.” dedi.
1 Mayıs'tan bir gün önce küresel federasyonlar Türkiye'de sendikal hakları tartışmak ve bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmak için İstanbul'da bir araya geldi. ICEM Kimya Seksiyonu Sorumlusu Kemal Özkan toplantının Türkiye sendikaları arasındaki işbirliğini güçledirmede önemli olduğunu belirtti.
Fotograf: Mac Urata/Uluslararası Taşımacılık Federasyonu
Türkiye'deki üye örgütler, uluslararası dayanışma ile eş güdümlü bir şekilde yürüttüğü başarılı örgütlenme kampanyalarını anlatırken küresel federasyonlar bu çerçevede dayanışma stratejilerinin daha da güçleneceğini belirtti. Toplantının nihai sonucu: küresel sendikal hareket açısından bir öncelik olarak tanımlanan Türkiye'de işçi hakları için mücadelede daha çok ortak faaliyet, daha çok ortak kampanya düzenlemesinin belirtilmesiydi.
Atölye çalışmasına Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC, Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu ITF, Uluslararası Eğitim Emekçileri Federasyonu EI, Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF, Uluslararası Kimya Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu ICEM, Uluslararası Kamu Hizmeti İşçileri Federasyonu PSI, Uluslararası Hizmet İşçileri Federasyonu UNI, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu IMF temsilcileri katıldı.