Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İran'da Lastik İşçileri Grevlerine Devam Ediyorlar

28 July, 2008

İran'ın Chahardangeh banliyösünde bulunan Kiyan Araba Lastiği Fabrikası işçileri, birikmiş ücretlerini alabilmek için geçen hafta bir gösteri düzenlediler. Bu fabrikada 600 kadar işçi haklarını alabilmek için 16 Temmuz 2008 tarihinde greve gitmişti. Geçen hafta haklarını alamayan grevci işçilerin fabrikanın bir bölümünü ateşe vermeleri ile gösteriler daha da yayıldı.

22 Temmuz'da Tahran'ın batı banliyösü Chahardangeh'ta bulunan bir yönetim binasının dışında hükümet karşıtı sloganlar atan işçiler hükümeti bir sonraki protesto gösterilerini Meclis yakınlarında düzenlemekle tehdit ettiler.

12 Nisan 2008 tarihinde İran'ın en büyük lastik fabrikasında çalışan 1000 kadar işçi maaşlarının son 5 aydır verilmemesinden dolayı eyleme gitmişlerdi. Daha sonra baskıcı güvenlik güçleri, işçilerin üzerine buldozerleri sürmüşler ve 1000 işçinin tamamını elektrikli coplarla döverek gözaltına almışlardı. Gözaltına alınanların çoğunluğu yaklaşık 36 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılırken, greve öncülük eden 100 kadar işçi ise daha uzun süre tutuklu kalmıştı. İşçiler, gösteri yapmayacaklarına dair beyanları imzadıktan sonra serbest bırakılmışlardı.

Son dönemde yapılan gösteriler ise, ücretleri daha düşük ödeyen ya da ödemeleri reddeden titizlikle seçilmiş yönetim ekibine karşı yapılıyor. Daha önceki adı Alburz Lastik Fakrikası olan firma bir Amerikan şirketi olan B.F. Goodrich'in ortak yatırımı olarak 1958'de kurulmuştu. 1979'da İran kamu sektörünün bir parçası olan şirket 1994'te özelleştirilerek İranlı yatırımcılara satılmıştı.