Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Irak Sendikası FWCUI, Elektrik İşkolunda Oturma Eylemi Yaptı

25 February, 2008

Şubat ayının ilk günlerinde, Elektrik Bakanı’nın işçilerin taleplerine olumlu yaklaşmaması üzerine, Irak’ın Basra, Hilla, Musayab ve Kut şehirlerinde, Irak İşçi Konseyleri ve Sendikaları Federasyonu (FWCUI) tarafından oturma eylemleri gerçekleştirildi.

4 Şubat tarihinde binlerce işçinin oturma eylemi gerçekleştirmesinin hemen bir kaç saat ardından, Bakan Kerim Vahid Hasan FWCUI yöneticilerini, taleplerini dinlemek üzere hazır olduğunu ifade ederek toplantıya çağırdı. FWCUI yöneticileri bunun üzerine, oturma eyleminin başarıya ulaştığını ifade etmişler ve bunun « Irak’ta çalışanlar açısından çok cesaret verici bir adım » olduğunu ifade eden bir açıklama yapmışlardır.

Oturma eylemi için çağrı FWCUI’nin Mühendis ve Teknik Elemanlar Sendikası ile diğer işçi grupları tarafından yapılmıştır.

İşçilerin talepleri arasında, Elektrik Bakanlığı’ndaki yolsuzlukların durdurulması, Irak’ın değişik vilayetlerinde yeni elektrik santrallerinin kurulması, işkolunda çalışan işçilerin barınma sorunlarının giderilmesi, tehlikeli işlerde çalışan işçilere ilave ödeme yapılması, gündelikçi olarak çalışanlarla düzenli iş akdi imzalanması ve geçici olarak çalışanların daimi kadroya alınması hususları yer almaktadır.

Geçen hafta bir basın toplantısının ardından, Elektrik Bakanı Vahid, Hükümet’e bir çağrı yaparak, Bakanlığı’nın 2008 yılı bütçesinin, işgal altındaki ülkesinin enerji ağını yeniden oluşturmak amacı ile, yaklaşık üç katına çıkartılarak 4 milyar Amerikan Doları yapılmasını talep etmiştir. Halihazırda Irak’taki elektrik üretimi, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Örgütü’nün araştırmalarına göre, esas itibarı ile sabotajlar nedeniyle, ülkenin ihtiyacı olan 9.500 Megawatt’ın yalnızca yarısına ulaşabilmektedir.

Uluslararası Birleşik Basın Ajansı’nın yayımladığı bir raporda, 2007 yılı Mart ve Kasım ayları arasında, elektrik işkolunda çalışan 1211 işçi saldırılara hedef olmuştur. Adı geçen haber ajansı için yapılan bir çalışma da, aynı dönem zarfında, dağıtım ve iletim hatlarına 651, termal enerji santrallerine 66 ve diğer enerji santrallerine de 18 saldırıda bulunulduğunu tespit etmiştir..

ICEM, FWCUI Sendikası’nın, Irak’taki çalışanlar için güvenlik ve ekonomik haklar için yapmış olduğu bu mücadeleye destek vermektedir.