Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İngiltere işkolu sendikası Unite ilk taktik konferansını gerçekleştirdi

14 June, 2010

İngiltere işkolu sendikası Unite 700 delegenin hazır bulunduğu ilk Sendikal Politika Konferansını 31 Mayıs-3 Haziran 2010 tarihleri arasında Manchester Kongre Binası'nda gerçekleştirdi. “İşçiler için Çalışma” başlığı altıda gerçekleştirilen iki yılda bir yapılacak olan konferans, 2007 yılında Taşımacılık ve Genel İşçiler Sendikası ve Amicus'un birleşmesi ile oluşturulan Unite'ın düzenlediği etkinlik olma özelliğini taşıyor.

Dört günlük konferansın ana teması; İngiltere İşçi Partisi'ni işçiler için geri kazanmayı, İngiltere'nin güçlü imalat merkezi olma özelliğini korumayı, Muhafazakarların kamu hizmetlerinin yok edilmesine yönelik ve kamu sektörü çalışanlarına karşı saldırılarını, İngiltere Havayolları'nın sendika üyesi kabin görevlilerine yönelik tehditkar hakaretlerini içeriyordu.

Konferansta Kanada Çelik İşçileri Sendikası grevcilerinin Vale şirketindeki grevinin desteklenmesi,İsrail'in Filistinliler'e yönelik saldırgan tutumunun şiddetle kınanması, kapitalistlere karşı koymaya çalışan Latin Amerikalı sendikaların desteklenmesi, İngiltere'ye daha yakın bir konu olarak, Gibraltar'da çalışan Faslı işçilerin verilmeyen hakları konusunda bir duruşma gibi birkaç uluslararası konu da ele alındı.

Tony Woodley, Birleşik Çelik İşçilerinden Gerald Fernandez, Kanadalı Vale grevcilerinden Bob Belowos, Birleşik Yönetim Konseyi Başkanı Tony Woodhouse ve Derek Simpson

Yaklaşık 180 kadar konu masaya yatırıldı.

Konferanstaki en büyük tartışma 2024 yılında ömrünü tamamlayacak olan 76 milyar Sterlin tutarındaki nükleer silah sisteminin devam edip etmemesi konusunun ele alındığı 2 Haziran'daki toplantıda yaşandı. Tartışmada barış ve silahsızlanmaya karşı istihdam ve işçilerin refahını konuları önem kazandı. Programın ertelenmesi talebi çerçevesinde kamu hizmetleri, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler için ayrılan paranın nasıl kullanacağı tartışıldı. Şiddetli tartışmaların galibi Unite'ın Yönetim Konseyi'nin barış ve silahsızlanma talebi oldu.

Konferansın 2 Haziran'daki oturumunda İngiltere Ulusal Sendikal Merkezi TUC Genel Sekreteri Brendan Barber konuştu. “İmalat sanayinin yeni bir ekonominin merkezinde yer alması gerektiğini belirten Barber “İster hızlı trenler olsun, ister elektrikli araçlar, ister rüzgar tribünleri olsun ister daha verimli uçak motorları, hepsini burada kurmak için gerekli yetenek, tecrübe ve uzmanlığa sahibiz.” dedi.

Woodley, Simpson

Barber, bankerlerin yarattığı kriz konusunda bir çıkış yaparak “bizim okullarımızın, hastanelerimizin, yerel konseylerimizin serbest piyasa ekonomisinin kalbinin attığı Londra'da zengin bir azınlık tarafından yaratılan krizin faturasını ödemesini büyük bir yanlış” olarak değerlendirdi.

Unite'ın Genel Sekreteri Tony Woodley İngiltere İşçi Partisi'ni sert bir şekilde eleştirdi. Woodley, “13 yıllık İşçi Partisi iktidarı sonunda grev hakkı tehditle askıya alınıyor, uzlaşma yerine mahkemeye giden patronların merhameti geçerli oluyor ve grevlerin patronları rahatsız etmediği sürece yapılabileceğini düşünen Muhafazakar yargıçlar hüküm sürüyor.” dedi.

Woodley, “İşçi Partisi liderliği için yarışan bütün adaylara bir şeyi açıkça söylemek istiyorum. Oyumuzu sadece, kesin surette iki yüzlü olmayan ve emek için çalışan, sendika karşıtı yasaları ortadan kaldırmaya sözü veren adaylara vereceğiz.” dedi.

Unite delegeleri siyasi bir belgeyi oylarken

Konferansın üçüncü gününde konuşan Genel Sekreter Derek Simpson -bu yılın sonunda emekli olacak- Unite'ın Kuzey Amerika Birleşik Çelik İşçileri Sendikası ile işbirliği çerçevesinde birleşmesine işaret etti. İngiltere'nin, bütün Avrupa ve ABD'de olduğu gibi, sosyal ortaklık modellerini uygulayamadığını belirten Derek, İngiltere'de de piyasaların kendi işlerliğine terk edildiğini belirtti.

Simpson “Eğer çokuluslu bir alanda faaliyet yürüten bir patronla mücadele etmek istiyorsanız, çokuluslu alanda faaliyet yürüten bir sendikal yapıya ihtiyacınız var demektir” diyerek bu konuda Amerika Birleşik Çelik İşçileri Sendikası USW'nin de aynı şekilde düşündüğünü belirtti.

Simpson'un bu yıl sonunda emekli olmasından sonra gelecek yıl sonunda da Woodley emekli olacak. Unite şubeleri adaylarını belirlemeye başladı. Daha şimdiden Woodley'in makamı için bu yılın Ekim ayında yapılacak seçimlerde yarışacak 5 kişi adaylığını açıkladı.