Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

İklim Konferansı'ndaki ICEM-IMF Forumunda Sanayiye Yaklaşım Tartışıldı

13 December, 2010

ICEM ve Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), ekonomik, çevresel ve sosyal krizler arasındaki ilişkileri ele alan, “Emisyonu Azaltmak – İstihdamı Dönüştürmek” konulu ortak bir panel düzenledi. 7 Aralık'taki panel, COP16 çerçevesinde, “Emek Dünyası” genel başlığı altında, Meksika'nın Cancun kentindeki Universidad del Sur'da gerçekleşti.

İnsana yakışır ve sürdürülebilir istihdamın korunması ve yaratılması ve iklim değişikliğiyle mücadelede sendikaların rolü konusunda birçok tanınmış sendikacı görüşlerini dile getirdi.

IMF Japonya'dan Şoiçiro Kaneko, ülkenin teknolojik ilerlemeden yararlanarak karbon emisyonlarının denetiminde kaydettiği gelişmeyi ve önerilen iklim fonuna verilen desteği vurguladı. Ne var ki, Kaneko, yeni anlaşma bütün büyük emisyon kaynaklarını kapsamayacak ve uygulanabilir nitelik taşımayacak olursa, karbon sızıntısının sürebileceği kaygısını dile getirdi.

Soldan sağa: ICEM'den Brian Kohler, CFMEU'dan Michael O'Conner, ITUC'tan James Howard, IMF-Japonya'dan Şoiçiro Kaneko

Avustralya İnşaat, Orman, Maden ve Enerji Sendikası (CFMEU) Ulusal Sekreteri Michael O'Connor, Tasmanya'da yeni bir kâğıt ve kâğıt hamuru fabrikasının ekonomik potansiyelini ortaya koymak için çevre gruplarıyla kendi sendikasının nasıl bir çalışma ilişkisi kurduğunu anlattı.

O'Connor burada dikkat edilecek noktanın, sendikanın işçileri temsil ettiğini hatırlamak ve işçilerin sesinin duyulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'ndan (ITUC) James Howard, ITUC'un Adil Geçiş politikası konusunu ele aldı. Adil Geçiş hiç de basit bir süreç değildir; ancak araştırma, diyalog, sendika-işveren anlaşmaları, güçlü sosyal programlar, sanayi yatırımları ve işçilerin eğitimiyle gerçekleşecektir.

Ana konuşmacı, Japonya'nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan İzura Kobayaşi idi. Kobayaşi devam eden iklim görüşmelerini açık sözlü bir tavırla özetledi.

İzura Kobayaşi ve Michael O'Connor

İzura Kobayaşi, Japonya'nın görüşünü (ki Japonya, Kyoto sürecinin karbon sızıntısını önleme konusunda yeterli ülke desteğine sahip olmadığı görüşünde) açıklamasının yanı sıra, önemli birçok üst düzey görüşme ve özel çalışma gruplarının çalışmaları hakkında bilgi de verdi.

Nihai sonucu tahmin etmek zor, ama bazı önemli konularda ilerleme kaydedildi. Japonya, elbette, imalat sanayilerinde verimli enerji kullanmasının ve yeni teknolojilere yatırım yapmasının ilerlemeyi sağlayan ana yöntemlerden biri olduğu görüşünde.

ICEM'den Brian Kohler ve IMF'den Kan Matusuzaki her iki küresel federasyonun politikalarını ve Uluslararası Tekstil ve Deri İşçileri Federasyonu'yla (ITGLWF) birlikte Haziran'da düzenlenen Sürdürülebilirlik Üzerine Dünya Konferansı'nın sonuçlarını açıkladılar. Ayrıca, “Değişimi Öngörmek” konusunda bir sunum yaptılar.

ICEM ile IMF'nin Emek Dünyası adlı etkinliğine katılım iyiydi ve panel son derece olumlu tepkiler aldı.