5 April, 2010
Hollanda sendikal merkezi FNV'nin desteği ile 2009'da başlatılan “Icem Örgütlenme ve Soyal Diyalog Projesi” seminerlerinden biri de geçtiğimiz günlerde Çukurova Bölgesi'nde bulunan Adana'da yapıldı. Seminere özellikle ICEM'den geniş katılım sağlandı.
Türkiye'nin güneyinde yer alan Adana tekstil, deri, petrol ve gaz, elektrik, kimyasallar, otomotiv ve gıda işleme alanında geniş çaplı üretim yapan firmaların olduğu endüstri şehirlerinden. Son yıllarda Adana, Hazar Bölgesi petrolünün “Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı” ile Akdeniz'e ulaştırılmasılya daha da önem kazandı. Adana gelecekte Türkiye'nin Rotterdam'ı olma iddiasında. Bu iddia Karadeniz'in liman şehri Samsun'a getirilen Rusya petrolünü taşıyacak yeni bir petrol boru hattı yapımı ile kanıtlanacak. Hazar Bölgesi'nde ve Ortadoğu Bölgesi'nde enerji alanında ICEM'in yoğun sendikal faaliyetleri Akdeniz Havzası ve Adana ile yakından ilişkili.
Türkiye sendikalarının örgütlenme kapasitesinin artırılmasının amaçlandığı seminerde sorunsuz işleyen bir çalışma ilişkisi düzeni kurulması, insan hakları ve sendikal haklara öncelik verilmesi, sağlıklı işleyen bir sosyal diyalog rejiminin teşvik edilmesi konuları tartışıldı. Seminere altmıştan fazla işyeri temsilcisi aktivist sendikacı katıldı.
Seminerde Hollanda sendikası FNV Bondgenoten'den Celil Çoban ve Mail Ülker, Fransa sendikası FCE CFDT'den Marc Blanc ve Belçika sendikası CSC-Chimie Energi'den Chris Vanmol kendi ülkelerindeki deneyimlerini aktardı. Seminerin hemen öncesinde Türkiye'nin güneydoğu bölgesindeki petrol alanlarını ziyaret eden ICEM Enerji Seksiyonu çalışanı Jim Catterson İngiltere deneyimlerini aktardı.
Seminerde Lastik-İş sendikası eğitim ve toplu sözleşme uzmanı Üzeyir Ataman da Türkiye'de çalışma ilişkileri ve sendikacılık tarihi üzerine bir sunum yaptı. Özellikle Adana, Mersin, Adıyaman, Batman ve Elazığ'dan katılımcıların da katkıları ile seminerde “güçlü ve zayıf yanlar”, “zorluklar ve olanaklar”, “Türkiye'deki somut örgütlenme hedefleri” konuları üzerine yoğunlaşıldı.
Üzeyir Ataman
ICEM Kimya ve Kauçuk Seksiyonu sorumlusu Kemal Özkan Adana'da yapılan bu seminerin umut verdiğini belirtti. Özkan, sendikacıların tartışmalara aktif katılmalarının Türkiye'de sendikal hareketin toplumsal yapıyı insan haklarına ve sendikal haklara dayanan gerçek demokrasinin kurulması için şekillendirmede ne kadar önemli olduğunu belirtti.
FNV projesi projesi çerçevesinde gerçekleştirilen bu seminerler dizisine Nisan'da Trakya'da , Mayıs'ta Gebze'de devam edilecek.