31 May, 2010
Hollanda ulusal sendikal merkezi FNV'nin katkıları ile 2009 yılında başlayan ICEM Örgütlenme ve Sosyal Diyalog Projesi Türkiye'de geçen ay düzenlediği seminerleri programına devam etti. Nisan ayında düzenlenen ve sendikaların yerel yöneticileri ve aktivistlerinin katıldığı bölgesel seminerlerin devamı İstanbul çevresindeki iki sanayi bölgesinde, Trakya ve Gebze, gerçekleştirildi.
ICEM'in sektöründe bulunan birçok çokuluslu şirketin bu iki bölgede yatırımları bulunuyor. Bu şirketlerin bir çoğunda ICEM üyesi Türkiye sendikaları örgütlü. Örgütlü olmayanlarda da yoğun bir örgütlenme faaliyeti yürütülüyor.
Esas amacın Türkiye sendikalarının yeni üye kaydetme kapasitelerinin artırılması olan seminerlerde aynı zamanda sağlıklı bir çalışma ilişkileri sisteminin kurulması için altyapı oluşturulması, insan hakları ve sendikal haklara öncelik verilmesi, sağlıklı bir sosyal diyalog sistemi oluşturulması konuları tartışıldı. Trakya'da düzenlenen seminere sendika yöneticileri, işyeri temsilcileri ve aktivistlerden oluşan 64 kişi katılırken, Trakya seminerine 68 kişi katıldı.
Trakya'daki seminere uluslararası sendikal hareketten de birçok temsilci katıldı. Hollanla FNV Bondgenoten sendikasından Celil Çoban ve Mail Ülker, Fransa FCE-CFDT ulusla sendikal merkezinden Sylvain Lefebvre ve Jacques Caltot, Almanya IGBCE ulusal sendikal merkezinden Michael Wolters, İspanya FİTEQA-CC.OO ulusla sendikal merkezinden Isidor Boix ülkelerindeki deneyimlerini aktardı.
ICEM İş sağlığı ve güvenliği sorumlusu Brain Kohler Kanada deneyimini aktardı. Seminer sırasında Fransa çokuluslusu Sanofi-Aventis'in bir işletmesi olan Zentiva işyerine Fransa delegasyonu tarafından bir işyeri ziyareti yapıldı. Zentiva'da ICEM üyesi Petrol-İş sendikası örgütlü. Ziyaret sürecinde sendika ve şirket arasında bir toplu sözleşme anlaşmazlığı yaşanıyordu. Fransa delegasyonu hem şirket yönetimi ile hem de işçiler ile görüştüler. Sorunun FCE-CFDT sendikası aracılığıyla Avrupa İşletme Konseylerinin gündemine taşınması kararlaştırıldı.
Mayıs ayında düzenlenen Gebze seminerine Hollanda, Almanya, Danimarka, ve İsveç'ten sendika temsilcileri katıldı. Hollanda ulusal sendikal merkezi FNV Bondgenoten'den Celil Çoban ve Mail Ülker, Almanya ulusla sendikal merkezinden Michael Wolter, İsveç IF Metall sendikal merkezinden Mats Svensson ve Danimarka sendikal merkezi Dnask-EI Förbund'dan Jorgen Juul Rasmussen katıldı.
Gebze semineri katılımcıları, Türkiye, Atölye çalışması
ICEM Orta ve Doğu Avrupa Koordinatörü Anatoly Surin Rusya deneyimini aktardı. Seminer sırasında IGBC'den Wolters Türkiye'deki Alman çokuluslularını ziyaret etti. Yerel düzeyde sosyal diyaloğun artırılması kapsanımda BASF ve Bayer işyerleri ziyaret edilerek işverenler ve işçilerle görüşüldü. Gelecekte bu özel gündemler üzerinde görüşmelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Her iki seminer çalışmasında da Lastik-İş Sendikası uzmanı Üzeyir Ataman Türkiye sendikal hareketinin tarihi ve çalışma ilişkileri konusunda sunum yaptı. Seminerde daha sonra Gebze ve Trakya'dan katılımcılarla örgütlenmenin önündeki zorluklar ve olanaklar değerlendirildi.
Proje koordinatörü ve ICEM Kimya Seksiyonu Sorumlusu Kemal Özkan farklı ülkelerden sendika aktivistlerinin bir araya gelmesinin uluslararası sendikal dayanışma çerçevesinde iyi bir atmosfer yarattığını vurguladı. Kemal Özkan aynı zamanda seminerde küreselleşme ve çalışma ilişkileri üzerine bir sunum yaptı.
Proje aynı türden seminerlerle 2010 yılının ikinci yarısında da devam edecek. Eylül'de yapılması planlanan seminer aynı zamanda tekstil endüstrisinin merkezi olan ve daha çok otomotiv sektörünün yoğunluğundan dolayı Türkiye'nin Detroit'i olarak bilinen Bursa'da gerçekleştirilecek. Bir diğer seminer Ege Bölgesi'nde yapılacak. Ekim'de yapılacak seminerde genç işçilerin örgütlenmesi konusu ele alınacak. Proje Yine Ekim ayında Ankara'da yapılacak “Kapanış Konferansı” ile sona erecek.