Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM'in Asya-Pasifik Çalışan Kadın Grubu Analığın Korunması Çalışmalarını Sürdürüyor

3 November, 2008

ICEM Asya-Pasifik Bölgesi'nin Çalışan Kadınlar Grubu 26 Ekim günü Endonezya'nın Cakarta kentinde toplanarak analığın korunması konusundaki çalışmalarını sürdürdü. Çalışma 2007 Dünya Kadın Konferansı'nda saptanan yedi konu çerçevesinde bir yıldır sürüyor.

Toplantıya Endonezya, Japonya, Hindistan, Tayland, Malezya ve Avustralya'daki ICEM üyesi örgütlerden kadınlar katıldı. Kadınlar maden, çimento, kimya, cam, ilaç ve elektrik enerjisi gibi farklı işkollarından geliyorlardı.

Gebe ve yeni anne olan kadınlar dünyanın çoğu ülkesinde hâlâ ayırımcılığa uğruyorlar. Küresel mali kriz söz konusu ayırımcılığı daha da keskinleştiriyor.

Kadınların analığın korunmasına ya da analık haklarına duydukları ihtiyaç Asya-Pasifik Bölgesi'nde büyük farklılıklar gösteriyor. Sözgelimi Japonya ve Avustralya'da toplumların yaşlanması ve vasıflı işgücü açığından ötürü, karar organlarındaki yöneticiler, çözümün kadınları doğurmaya teşvik etmekten geçtiğinin farkına varıyorlar. Başka ülkelerde ise kadınların hakları taşeronlaşma nedeniyle tehdit altında.
Bölgedeki hiçbir ülkenin onaylamamış olduğu Analığın Korunmasıyla Ilgili 183 nolu ILO Sözleşmesi'nin onaylanması için kampanya düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bununla birlikte, birçok sendika toplu sözleşmeyle analığın korunmasını bir ölçüde sağlamış bulunuyor. Bu çabaların sürmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.