Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Yunanistan'da Kadın Sendikacıya Yapılan Saldırının Soruşturulmasını İstiyor

9 February, 2009

ICEM, işinden evine giderken sülfürik asitle saldırıya uğrayan Bulgaristanlı göçmen işçi ve sendika aktivisti Constantina Kuneva için açılan kampanyaya geçen hafta katıldı. Constantina Kuneva Yunanistan Temizlik ve Ev İşçileri Sendikası'nın (PEKOP) Genel Sekreteri.
22 Aralık 2008 günü yapılan saldırı sonucunda Kuneva'nın bir gözü kör oldu ve ses telleri hasar gördü. Bayan Kuneva hâlâ hastanede tedavi görüyor.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda Yunanistan Çalışma Bakanı Fani Palli-Petralia'ya gönderdiği bir mektupta, iğrenç saldırıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmanın yetersizliğini ağır bir dille eleştirdi: “ICEM bu iğrenç saldırının soruşturulmasındaki kabul edilemez gecikmeyi ve yetersizliği şiddetle protesto ediyor.”

Warda soruşturma dosyasının polis tarafından yeniden açılmasını ve kanıt toplama süresinin uzatılmasını olumlu bulduğunu vurguladı ve “polis ve adli makamların faillerin tutuklanıp cezalandırılmasını ve mağdurun gördüğü zararın karşılanmasını sağlamak üzere eksiksiz bir soruşturma yürütmesini” talep etti.

ICEM Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu'nun (GSEE) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) Bayan Kuneva'yı savunmaya yönelik çalışmalarını tümüyle destekliyor.

Warda, Yunanistan Adalet Bakanı Nikos Dendias'a gönderdiği bir mektupta ise saldırının şüphe uyandırıcı niteliğini vurguladı. “Bu korkunç saldırıdan birkaç hafta önce, Constantina Kuneva, yürütmekte olduğu sendikal faaliyet nedeniyle hayatının tehlikede olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Kasım ayı sonunda ITUC'un yaptığı bir söyleşide, bu sektördeki sefalet ücretlerini ve berbat çalışma koşullarını ortaya koymuştu.”

Yunanistan'da temizlik sektörünün yüzde 80'i göçmen işçilerden oluşuyor ve çalışanların büyük çoğunluğu kadın. Bu konudaki gelişmeleri yakından izleyecek olan ICEM, Yunanistan'daki resmi makamları, çalışma yaşamıyla ilgili bu tür suç oluşturan eylemlerin yaygınlaşmasını önlemeye çağırıyor.