Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Yasta: Başkanlık Kurulu Üyemiz Liv Undheim’ı Kaybettik

6 April, 2011

ICEM Genel Sekreterliği, Norveçli üye sendikamız IndustriEnergi IE’nin bir önceki Genel Başkan Yardımcısı Liv Undheim’ın ölüm haberini büyük bir üzüntü ile almış bulunmaktadır. Liv Undheim bir müddet süren hastalık döneminin ardından başkent Oslo’daki bir hastanede 4 Nisan günü saat 07.00’de 61 yaşında hayata gözlerini kapadı.

Liv Undheim, İskandinavva bölgesini temsilen ICEM Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış, kendisinin Norveç Kimya İşçileri Sendikası’ndaki son 20 yıllık seçilmiş yönetici olarak görev yaptığı döneminde ICEM’in organlarında sürekli yer almıştır. Kendisi her zaman ICEM içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın faaliyetlerinin geliştirilmesinde önemli bir itici güç olmuştur.

Norveç Sendikası IE’nin Genel Başkanı Leif Sande’ye gönderdiği başsağlığı mesajında, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Undheim’ın bu alandaki çalışmalarının ICEM’i toplumsal cinsiyet eşitliği konularında öncü bir küresel sendika federasyonu konumuna getirdiğini ifade etmiştir.

Liv Undheim, Stavanger şehri yakınlarında bulunan seramik ve çömlek üreticisi Figgjo AS şirketinde 1960’lı yıllarda sanayi ortamında çalışarak iş hayatına başladı. Ardından Kimya İşçileri Sendikası’nın merkez yöneticisi oldu ve Norveç Sendikalar Federasyonu LO’nun Örgütlenme Sekreteri seçilene kadar dokuz yıl bu görevini sürdürdü. Liv Undheim 1997 yılında sendikal görevine ek olarak enerji konularından sorumlu bakan yardımcılığı yaptı.

2001 yılında seçildiği Kimya İşçileri Sendikası Başkan Yardımcılığı’nın sonrasında, 2006 yılında da birleşme sonucu oluşturulan Norveç Sanayi ve Enerji İşçileri Federasyonu IE’nin Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2010 yılı Ekim ayında emekliye ayrılan Undheim, IE Sendikası’nın uluslararası ilişkiler alanındaki faaliyetlerindeki örnek çalışmalarını sürdürmeye devam etti.

Liv Undheim aynı zamanda, Araştırma Enstitüsü FAFO dahil olmak üzere Norveç Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Teftiş Kurulu ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki kurullarda sorumluluklar üstlendi.

Kendisine bir kaç ay önce kanser teşhisi konulmasının ardından, 2011 yılı Şubat ayında zatürreye yakalanarak hastaneye kaldırılmış ve bu durum kanser tedavisinin devam etmesine mani olmuştu. ICEM Genel Sekreteri Warda, Undheim’in her zaman, küresel sendikal çalışmaya büyük bir enerji ve tutkuyla bağlı olduğunu söyleyerek, "bizler, kendisinin bu enerji ve tutkusu ile hastalığını yeneceği umudumuzu hep içimizde tutuyorduk” şeklinde üzüntülerini belirtti.

Warda devamla, "Kendisini 61. yaşında kaybetmek bizim için çok üzücü. Onun ICEM ve tüm sendikalar için gerçekleştirdiği olağanüstü çalışma, kendisinin onuru olarak her zaman hatırlanacaktır. Öncülük ettiği, çalışanların bir çok sorununa kendimizi bir kez daha teksif etmek önemli bir görevimiz olacaktır” dedi.

IE Sendikası Başkanı Sande bu hafta Oslo’da yaptığı açıklamasında, “kendisinin sendikal harekete adadığı uzun hizmetlerinin sonrasında, bizler hepimiz onun Elizabet ile beraber uzun ve keyifli bir emekliliği hakkettiğine yürekten inanmıştık. Kendisine Tayland’da bir dinlenme için gerekli rezervasyonları yaptırmış ve okuyarak, seyahat ederek ve hayattan zevk alarak vaktini geçirmeyi arzu etmekteydi. Oysa ki kendisi kanserle mücadele etmek için son günlerini hastanelerde geçirmek zorunda kaldı. Sanırım böyle bir akıbeti hakketmemişti. Onu derinden özleyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Liv Undheim'ın cenaze merasimi 14 Nisan tarihinde Oslo'da düzenlenecek. Akabinde, hayatını da anlatan bir anma töreni IE Sendikası’nın genel merkezinde gerçekleştirilecek.